Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 maart 2019

Zwerfvuil toenemend probleem


KAAG EN BRAASSEM – De ergernis over het toenemende zwerfafval en het niet opgehaalde plastic afval neemt hand over hand toe. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om nieuwe maatregelen te nemen.

Zo worden alle ondergrondse containers voor het papierafval vervangen voor nieuwe exemplaren. Die nieuwe containers hebben een grotere mondopening, zodat ook grotere stukken karton gemakkelijker naar binnen kunnen. Nu komt het regelmatig voor dat kartonnen doosdelen de ingang belemmeren, zodat de container half leeg blijft en inwoners hun papierafval dan maar naast de papierafvalcontainer zetten.

Voorafgaand aan de invoering van 'diftar' een gemeentelijk afvalbetaalsysteem, waarbij inwoners meer betalen, als ze vaker hun restafvalbak laten legen, liet wethouder Yvonne Peters nog weten, dat er geen grote kans is op een toename van het zwerfafval. Maar de praktijk blijkt weerbarstiger, zo bevestigt een gemeentelijk woordvoerder: ,,In 2018 zijn in vergelijking met 2017 bij de gemeente meer meldingen binnengekomen over afval in de categorie dumpingen en prullenbakken/zwerfvuil.''

Het afvalverwerkingsbedrijf Cyclus gaat voortaan de inzamelroutes efficiënter indelen, via een digitaal routesysteem. Zo kunnen de chauffeurs geen straten meer vergeten. Bovendien kunnen inwoners, die te laat hun afvalzak of -bak langs de kant van de weg hebben gezet, er op gewezen worden, dat ze dit voortaan eerder moeten doen. En dus niet kunnen klagen over een verkeerde ophaalservice.

De nieuwe afvalcontainers met grotere gleuven en het betere routesysteem moet de situatie verbeteren, zo verwacht wethouder Petra van der Wereld desgevraagd. ,,Het is de bedoeling, dat de problemen hiermee tot het verleden behoren.''