Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 maart 2019

Gemeente draait op voor kosten Lange Brug


KAAG EN BRAASSEM – De Provincie Zuid-Holland betaalt geen cent mee aan de reparatiekosten van de Lange Brug. Hiermee lijkt de gemeente Kaag en Braassem zelf op te draaien voor de 2 miljoen euro aan vervangingskosten. Gedeputeerde van de Provincie Floor Vermeulen maakt dat duidelijk in een brief, die hij aan de leden van Provinciale Staten heeft geschreven.

De Lange Brug werd gebouwd in 1943 en Vermeulen geeft aan, dat de Provincie nog in 1989 grootschalig onderhoud heeft uitgevoerd aan de Lange Brug en in 1994 nog eens reparatiewerkzaamheden heeft verricht en er verlichting heeft aangelegd. In 2007 stuurde de gemeente Alkemade een brief naar de Provincie met het verzoek om het eigendom van de Leidseweg (waarop de Lange Brug staat) te krijgen. Volgens Vermeulen zijn er geen afspraken gemaakt over afkoopsommen voor onderhoud.

De gedeputeerde wijst naar de gemeente als hoofdverantwoordelijke en geeft aan, dat de Lange Brug al 25 jaar geen grondig onderhoud heeft gehad. In 1991 werd er nog spuitbeton aangebracht aan de onderkant, maar dat moet iedere tien jaar gebeuren. Het duurde tot 2017, toen een inwoner stukken beton van de brug zag vallen, voordat het gemeentebestuur door had hoe gevaarlijk de veiligheid op de Lange Brug inmiddels was geworden.

Het liefst ziet de gemeente Kaag en Braassem, dat de Provincie een deel van de 2 miljoen euro aan vervangingskosten op zich neemt. Maar Vermeulen is dat niet van plan: ,,De Provincie is van mening, dat de Lange Brug wél juist is opgeleverd en ziet dan ook geen ruimte bij te dragen in de vervangingskosten.'' Het gemeentebestuur is het niet eens met de Provincie, zo informeert burgemeester Marina van der Velde. Nog altijd hoopt Kaag en Braassem, dat de Provincie wel mee zal betalen en daarom wordt de hulp van een buurgemeente ingeroepen: ,,Doordat de naastgelegen fietsbrug van de gemeente Teylingen is, lijkt het goed om hier met deze gemeente gezamenlijk in op te trekken en een gezamenlijke aanvraag voor subsidie te doen.''