Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 augustus 2019

Minder restafval, hogere lasten

KAAG EN BRAASSEM – Als de inwoners van Kaag en Braassem de rest van het jaar net zo goed hun afval blijven scheiden, dan voldoet de gemeente aan de landelijke doelstelling om maximaal 100 kilogram restafval per inwoner per jaar te hebben. Vorig jaar stond de teller nog op 117 kilo restafval per persoon en dat is nog eens 15% gedaald. 


Minder restafval betekent echter niet, dat de gemeente Kaag en Braassem er financieel beter op wordt. Omdat er meer gft en plastic afval wordt ingezameld, stijgen de ophaalkosten hiervoor. En omdat de rijksoverheid de verbrandingsbelasting bijna verdrievoudigd heeft, stijgen ook de kosten voor de verwerking van het restafval. En dus denkt het gemeentebestuur na over kostenbesparende maatregelen.


Nu nog kunnen mensen bellen, als ze hun vuilnis te laat hebben neergezet, zodat hun zakken alsnog opgehaald kunnen worden. De gemeenteraad kan binnenkort bepalen, dat zoiets niet meer mogelijk is. Daarnaast moeten de raadsleden zich buigen over een optie van het college, om het aantal keren dat het restafval wordt opgehaald verder verlaagd wordt. Naar slechts eens per vier weken. Dat is een halvering van het huidige systeem. Mogelijk wordt ook het vaste tarief voor eenpersoonshuishoudens verhoogd, zodat dit dichter in de buurt komt van het tarief voor meerpersoonshuishoudens.


Wat in ieder geval wel gaat gebeuren, is dat er een extra standplaats voor vuilniswagens van afvalverwerkingsbedrijf Cyclus komt. Dat verkort de aan- en afrijtijden, maar hierdoor zal het afval vanaf 2020 niet meer alleen op maandag worden ingezameld, maar op meerdere dagen in de week. Later dit jaar worden de inwoners geïnformeerd wanneer het afval in hun wijk wordt meegenomen.