Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 september 2019

Fagentherapie oplossing voor multiresistente bacteriën


Wassenaar / Den Haag - ,,De resistentie tegen antibiotica is de komende jaren een groot probleem.’’ En precies dat is de reden, waarom Leendert de Lange, voormalig tweede kamerlid en tegenwoordig burgemeester van Wassenaar, afgelopen vrijdag een forumdiscussie leidde over de mogelijke oplossing voor dit probleem, tijdens een NWA matchmaking symposium over “Personalised Infectious Medicine”.


Sinds de jaren ’40 worden allerlei ziektes bestreden met medicijnen als peniciline en streptomycine, maar o.a door het overvloedige gebruik er van ontstond er een nieuw soort bacterie. Een soort namelijk, die ongevoelig is tegen deze vorm van therapie en dus lustig kan voortwoekeren. Als er niets gebeurt, gaan er in 2050 maar liefst 50 miljoen mensen per jaar dood door ziektes vanwege multiresistente bacteriën.


Toch is er een oplossing, zo bleek vrijdag 13 september op een NWA gesponsord symposium, waar microbioloog Willem van Wamel, Internist Intensivist Ard Struijs en neurologe Natalia Nazarova, van het 1st Presidential Hospital in Moskou spraken. En die oplossing is: fagentherapie. De natuurlijke vijand van alle bacteriën zijn namelijk de bacteriofagen, die de bacteriën binnendringen en vernietigen. In Rusland wordt deze manier van genezen al decennia lang gebruikt; tot nu toe als laatste reddingsmiddel, wanneer niets anders meer werkt.


En regelmatig leidt dat tot een volledig genezen patiënt, informeerde Nazarova. Door het aanbrengen van de fagen op de wond, kan die wond binnen 48 uur volledig bacterievrij zijn. Van Wamel waarschuwde wel voor te veel optimisme: ,,Het zijn slecht controleerbare processen. Als je met meerdere fagen bezig bent, kunnen er mutaties ontstaan. Dat kan positief zijn, maar ook verschrikkelijk negatief.’’


Struijs werkt op het Medisch Centrum Erasmus heeft echter persoonlijk ervaren hoe goed fagen hun werk kunnen doen; zijn leven werd er mee gered en daarom heeft hij het zijn missie gemaakt om de fagentherapie verder te ontwikkelen. Zo is er een robot ontwikkelt, die bacteriofagen vernevelt; dit wordt al gebruikt in de veeteelt en landbouw. Internationaal worden fagen in patienten steeds breder toegepast met goed resultaat en weinig bijwerkingen.

Dagvoorzitter Jan Rolloos concludeerde, dat deze bijeenkomst de eerste stap was op weg naar een nieuwe vorm van genezing, die wereldwijd toegepast kan worden. De Lange gaf hierop aan: ,,We zien, dat er steun is voor het gebruik van deze fagen. Maar we hebben meer bewijs nodig, dat het daadwerkelijk werkt. Het gebruik van de fagentherapie kan nu al in België. Hopelijk wordt dit  Europees opgepakt.’’