Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 oktober 2019

Spoeddebat over steiger


KAAG EN BRAASSEM – De gemeenteraad van Kaag en Braassem heeft maandag 14 oktober hoogstwaarschijnlijk een spoeddebat over de steiger aan de Galgekade. Deze dertig meter lange steiger met een verhoogd plateau zou deze maand nog worden aangelegd, terwijl de omwonenden pas vorige week hier van op de hoogte werden gesteld. Toen fractievoorzitter Anja de Rijk (CDA) hier maandagavond vragen over stelde, wilde wethouder Yvonne Peters (VVD) deze niet beantwoorden.


Zo wilde De Rijk weten, of er bij de aanbesteding ontbindende voorwaarden zijn gesteld. En hoe het kan, dat omwonenden niet bij de plannen zijn betrokken, terwijl dat wel een verplichting is. Volgens Peters wil het college zelf nog de details van die steigeraanleg bespreken: ,,We moeten kijken welke alternatieven en mogelijkheden we hebben.’’ Ze vroeg de raadsleden geduld te hebben. Haar woorden stuitten op veel onbegrip: ,,Dit is een ondermijning van de democratie!’’ riep Thijs Mooren (CDA). En De Rijk gaf aan, dat het college ruim voldoende tijd heeft gehad om de antwoorden op haar vragen te bedenken.


Ze kreeg steun van fractievoorzitter Nick van Egmond (D66): ,,Als je voor 12 uur vragen inlevert, krijg je daar antwoord op. Het klopt niet, het college dit nog moet bespreken. Alles wat de wethouder nu weet, daar moet je antwoord op geven.’’ Raadslid Hans Klink (PRO) was nog stelliger over de opstelling van wethouder Peters: ,,Het is echt onzin dit.’’


Dinsdagochtend liet De Rijk weten, dat haar partij een spoeddebat heeft aangevraagd. Dit moet de steun krijgen van minimaal vijf raadsleden. Omdat het CDA vier raadsleden heeft, moet er dus nog één raadslid van een andere partij zijn, die zo’n spoeddebat ook ziet zitten. De Rijk verwacht, dat dit zeker gaat lukken. ,,Het debat wordt of donderdag, maar waarschijnlijk maandag 14 oktober gehouden. We gaan niet tot 28 oktober wachten. Tijdens dat debat wil ik het gaan hebben over dit niet beantwoorden van schriftelijke vragen door het college. Daarnaast gaan we praten over die steiger en het proces daar omheen.’’