Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 oktober 2019

Van gas los


RIJNSATERWOUDE – Als de inwoners van Rijnsaterwoude over willen stappen van gas naar TEO (Thermische Energie uit Oppervlaktewater) van het Braassemermeer, dan moeten ze flink in de buidel tasten. Per huishouden gaat het om een bedrag tussen 8.500 euro en 13.500 euro. Voor met name de oudere huizen komt daar nog een forse investering bovenop voor het isoleren van de huizen.


Het goede nieuws is, dat het wel mogelijk is om TEO te realiseren. Over een aantal jaren worden alle woningen in Nederland van het gas afgesloten. Ondanks het feit, dat dit de meest betrouwbare en duurzame manier van huizen verwarmen is. Alternatieve oplossingen voor het verwarmen van huizen staan relatief gezien nog in de kinderschoenen, zoals warmtepompen maar ook TEO. Voor de inwoners van Rijnsaterwoude is het echter fijn te weten, dat ze een natuurlijk warmtebron vlakbij hun huizen hebben; het Braassemermeer.


Met een pijpensysteem kan de warmte uit het water naar de woningen gebracht worden, zodat hiermee de inwoners niet in de kou komen te zitten tijdens de strenge winters die ongetwijfeld weer gaan komen. De bewonersgroep ‘Ons Warm Onthaal’ heeft zich een jaar lang enorm ingezet om alle informatie te verzamelen over de mogelijkheden van TEO. Nu duidelijk is, dat de circa 500 woningen in Rijnsaterwoude inderdaad verwarmd kunnen worden met het waterwarmte uit de Braassem, zijn de inwoners aan zet. Zij moeten binnenkort aangeven hoe graag ze van het gas af willen en wat ze daar aan geld voor over hebben.