Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 oktober 2019

Warmte uit de Baassem is mogelijk


RIJNSATERWOUDE – Het is mogelijk om alle huizen in Rijnsaterwoude aan te sluiten op de warmte uit het Braassemermeer. Dat is het goede nieuws. De keerzijde is, dat dit ieder huishouden tussen 8,500 tot 13,500 euro gaat kosten. Als iedereen meedoet. En daar bovenop komen voor ‘sommige bewoners’ nog de uitgaven voor extra energiebesparende maatregelen om hun woning te kunnen verwarmen.


Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek naar de mogelijkheden voor TEO (thermische energie uit oppervlaktewater), in combinatie met warmte en koudeopslag (WKO) voor het voeden van een lokaal warmtenet voor circa 500 woningen en andere gebouwen. Voor het verwarmen van heel Rijnsaterwoude is volgens het onderzoek minder dan 5% van het totale beschikbare warmtepotentieel in het Braassemermeer nodig.


De bodem in Rijnsaterwoude blijkt ‘zeer geschikt voor warmte- en koudeopslag. De uitdaging zit in het aansluiten van de gebouwen.’ Rijnsaterwoude heeft namelijk veel bestaande bouw, waarbij niet alle gebouwen geschikt zijn voor een lage temperatuur verwarming. Daarom is de oplossing om alle huizen aan te sluiten op een systeem, waarbij de warmte met 70 graden wordt aangeleverd. Waarna het binnenshuis natuurlijk eerst wordt afgekoeld voor gebruik. Met die ’70 graden aanvoer’ kunnen zowel nieuwe gebouwen als oudere gebouwen worden aangesloten. Al moeten die oudere panden wel aangepast worden met isolatiebesparende maatregelen. Uiteindelijk kunnen alle inwoners van Rijnsaterwoude dan een gasloze woning hebben. En hoeft niet iedereen zelf een warmtepomp aan te schaffen.


Ongetwijfeld zullen veel inwoners aanhikken tegen de kosten: 13.500 euro is niet iets, wat iedereen op het nachtkastje zal hebben liggen. Misschien komt deze aquathermie in de toekomst in aanmerking voor subsidie, maar zeker is dat nog niet.


Wethouder Petra van der Wereld laat weten: ,,Het geeft duidelijk aan dat het haalbaar is, alleen financieel is het op dit moment niet haalbaar. We gaan terugkoppelen naar de inwoners. Daarna gaan we verder kijken wat we er mee kunnen.’’ Ze doet al wel vast een voorschot op de conclusie: ,,We denken dat het op dit moment nog te vroeg is om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Technisch en financieel kan het, maar de resultaten zullen niet zodanig groot zijn dat we er nu mee verder kunnen.’’


Op 17 oktober vindt er een bijeenkomst plaats in Het Schoolhuis en krijgen alle aanwezigen verdere informatie over de mogelijkheden voor TEO.