Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 november 2019

IKC voor Woerdense Verlaat


WOERDENSE VERLAAT – De plannen voor een integraal kindcentrum (IKC) in Woerdense Verlaat kunnen rekenen op grote steun bij de inwoners. Als alles goed verloopt, krijgt dit dorp met zo’n 800 inwoners een volledig nieuw basisschoolgebouw, waar ook de kinderopvang en verenigingen gebruik van kunnen maken. De investering, naar verwachting enkele miljoenen euro’s, moet door de gemeente Nieuwkoop betaald worden.

Het onderwijzend personeel maakt er al jaren het beste van, maar het uit 1953 stammende schoolgebouw van De Meent is echt niet meer van deze tijd. Enkele jaren geleden nam SPCO de school over en in die tijd is het onderwijs verbeterd en het aantal leerlingen gegroeid tot zo’n zestig kinderen. Samen met de circa 15 kinderen in het kinderdagverblijf is dit een goede basis voor de volgende stap; het realiseren van een fonkelnieuw IKC. Mét daarnaast woningen voor de jongeren en senioren van Woerdense Verlaat, licht Jos de Wit, interimbestuurder van SPCO, toe.

De Wit noemt het gebouw, dat er als alles meezit al in 2022 kan komen, een ‘IKC plus’. ,,Het krijgt een huiskamerfunctie voor het dorp; met ruimte voor de school, kinderopvang en verenigingen. De komst van deze school geeft een nieuwe impuls aan het dorp.’’ Maar waarom zou je miljoenen euro’s investeren in een nieuw schoolgebouw in een dorp met amper 300 huizen? ,,Als je een kern vitaal wilt houden, moet je niet alle voorzieningen weghalen. 70% van de leerlingen komt uit het dorp zelf en de rest komt van buiten Woerdense Verlaat. Kennelijk is de school ook aantrekkelijk voor kinderen van buiten. Er zit een spirit in dit onderwijs met een goede visie er op. En dat verdient een behoorlijk gebouw.’’

De organisaties SPCO Groene Hart (moederbedrijf van basisschool De Meent), Kinderdagverblijf Polderpret, de dorpsraad Woerdense Verlaat en de Vereniging Gebouw Beatrix hebben een intentieverklaring ondertekend om het IKC en de nieuwe woningbouw te realiseren. Wethouder Bernadette Wolters heeft dit in ontvangst genomen en zij moet nu de gemeenteraad overtuigen om geld te steken in een nieuw IKC voor Woerdense Verlaat. De inwoners hoeft de wethouder niet te overtuigen, zo was te merken tijdens een informatieavond: na haar presentatie kreeg Mireille van der Horst, directeur van de Meent een minutenlang durend applaus. ,,Dat was hartverwarmend.’’