Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 november 2019

Een snertdag als voorbode op het winterseizoen


KAAG EN BRAASSEM – Pas als de mannen (en één vrouw) van de buitendienst een bord snert hebben gehad, kan het strooiseizoen beginnen. Deze gouden regel verviel dit jaar, omdat de eerste vorst zich al extreem vroeg aankondigde; op 31 oktober.



Maar dat mocht de pret van de jaarlijkse snertdag niet drukken. De veertig buitendienstmedewerkers genoten samen met het college van burgemeester en wethouders van de erwtensoep. De vorige winter werd er relatief veel gestrooid; zo’n 200 ton aan zout; het jaar ervoor was dat slechts 40 ton. John Bouwmeester, Coördinator gladheidsbestrijding, liet weten, dat de mensen zeventien keer zijn uitgerukt. Juist door preventief te strooien, worden de wegen niet glad en dat is veiliger voor iedereen.



Er zijn zes strooiauto’s, die zes routes rijden. Bij elke ploegbeurt wordt zo’n 20 gram zout per m2 gestrooid, als er sneeuw ligt; op die manier blijft de sneeuw niet aan het wegdek vast zitten. De mensen van de buitendienst willen er iedere dag voor zorgen, dat elke inwoner binnen 350 meter van zijn of haar woning op een bestrooide en ijzelvrije weg kan komen.



Met de verhalen over het strooizout en dat dit teveel gif zou bevatten, doet de gemeente vooralsnog niets. Onderzoeken naar deze beweringen worden afgewacht.