Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 november 2019

Volkstuinders verenigen zich


WOUBRUGGE – De volkstuinders van Woubrugge moeten voortaan zelf hun huurcenten innen en dat geld in één keer afdragen aan de gemeente Kaag en Braassem. Hiervoor wordt een vereniging opgezet. Het past in het gemeentelijke beleid om meer werkzaamheden over te dragen aan de inwoners.

Zo’n veertig jaar lang gingen de huurders van de volkstuintjes in Woubrugge hun eigen gang. Ieder jaar betaalden ze huur aan de gemeente, zodat ze hun kolen, sla en zonnebloemen konden laten groeien. ,,Maar het is niet meer van deze tijd om een ambtenaar in te zetten, die bij tientallen mensen 0,29 cent per m2 moet innen’’, aldus burgemeester Marina van der Velde.

Irma de Vree heeft samen met enkele anderen de realisatie van de volkstuinvereniging opgepakt. Ze hebben het gemeentebestuur zo ver gekregen, dat achterstallig onderhoud is uitgevoerd. De aanloop naar deze overdracht van activiteiten duurde zo’n drie jaar, maar uiteindelijk zijn de tuinders er tevreden mee. De Vree: ,,Tot we het bericht kregen, dat we een vereniging moesten oprichten, was de gedachte ‘vrijheid, blijheid’. We zijn blij dat de gemeente ons wil helpen om de vereniging op te zetten. Een volkstuin biedt ook kansen voor de maatschappelijke rol voor ouderen en educatie voor kinderen. Maar we moeten het zelf verder gaan trekken.’’

Het opzetten van een vereniging door de volkstuinders is een goede ontwikkeling, aldus burgemeester Marina van der Velde: ,,We zijn al heel lang bezig om volkstuinen niet meer tuintje voor tuintje te verhuren en dat mensen het zelf gaan regelen. We hebben heel lang gepraat en in eerste instantie kwamen ze er niet uit hoe dat te doen en welke verantwoordelijkheden er bij pasten. Maar ik ben blij, dat het gelukt is om overeenstemming te krijgen.’’