Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 november 2019

Nieuwkoop krijgt ondernemersfonds


Nieuwkoop – De raad van Nieuwkoop heeft toch voor de komst van een ondernemersfonds gestemd. Na een lang debat kreeg het voorstel van het bestuur van de Verenigde Ondernemers Nieuwkoop (VON) voldoende raadsleden achter zich. Het ondernemersfonds gaat vanaf 1 januari van start en wordt betaald door een 10% verhoging op de OZB voor alle bedrijfspanden.

Amper een week geleden leek het voorstel voor een ondernemersfonds nog te sneuvelen, maar de VON heeft in die tijd flink gelobbyed. Niet alle politieke partijen werden hierdoor overtuigd. Fractievoorzitter Elias van Belzen (SGP/ChristenUnie) hekelde de extra belastingaanslag voor de ondernemers: ,,Er wordt gezegd dat het niet extra belastend is omdat het geld weer terug gaat naar de ondernemers, maar de rekening komt wel bij de ondernemer op de deurmat.’’ D66 en VVD twijfelden over het draagvlak van ondernemers voor het ondernemersfonds. Raadslid Paul Platen (VVD) haalde een onderzoek van twee jaar geleden aan, waaruit bleek dat meer dan de helft van de ondernemers tegenstander was. ,,Als je alle ondernemers aanslaat, moet je zeker weten dat een zeker percentage hier achter staat.’’

Maar toch bleken de meeste raadsleden het ondernemersfonds in ieder geval vier jaar de kans te geven om de Nieuwkoopse economie een boost te geven. Met het geld van het ondernemersfonds kunnen ondernemers namelijk gezamenlijk activiteiten opzetten, of duurzaamheidsmaatregelen nemen. Ines de Ridder (SBN) juicht dit soort samenwerkingsverbanden toe, maar eiste wel, dat er twee goede evaluaties komen over de resultaten van het ondernemersfonds.

René Carlier (Natuurlijk Nieuwkoop) gelooft in het succes: ,,Dit ondernemersfonds biedt ontzettend veel kansen. De meeste ondernemers denken in kansen en in opbrengsten. Want er staat een pot met geld.’’ Een raadsmeerderheid vond wel, dat agrariërs, scholen, sportverenigingen en non-profit instellingen gevrijwaard moeten worden van de hogere OZB-belasting. Kees Egberts (CDA) concludeerde: ,,Alleen ga je sneller en samen kom je verder. Alle ondernemingen worden naar een hoger plan gebracht door het ondernemersfonds.’’
Wethouder Antoinette Ingwersen was blij met de keuze van de raad. ,,Je kunt het oeverloos over het draagvlak hebben, maar een ondernemersfonds is nodig, als we die economie een boost willen geven en Nieuwkoop op de kaart blijven zetten. Het blijft niet altijd vanzelfsprekend goed gaan in Nieuwkoop.’’ Als er geen goede resultaten zijn of het draagvlak verdwenen is, kan het ondernemersfonds gedwongen worden te stoppen in het derde kwartaal van 2021. Dan draait de gemeente namelijk de kraan van de extra OZB-belasting dicht.