Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 november 2019

Ondernemersfonds moet draagvlak bewijzen


Nieuwkoop - De komst van een Ondernemersfonds in Nieuwkoop is nog lang niet zeker. De gemeenteraadsleden hadden donderdagavond veel kritiek; ze vroegen zich af of er echt wel zoveel draagvlak is voor het Ondernemersfonds als initiatiefnemer Leo Kooijman beweerde.

Met een Ondernemersfonds kunnen er allerlei activiteiten worden opgezet, zodat de gemeente Nieuwkoop aantrekkelijker wordt voor consumenten om naar toe te gaan en hun geld uit te geven. Het Ondernemersfonds wordt betaald door bedrijven, die een pand bezitten in deze gemeente. Door een 10% verhoging van de OZB kunnen  er ‘leuke dingen’ gedaan worden, waaraan dan alle ondernemers bijdragen. Dan kan het gaan om cameratoezicht op bedrijven, sinterklaasintochten of bloemenmandjes aan lantaarnpalen.

Leo Kooyman is voorzitter van de VON (Verenigde Ondernemers Nieuwkoop). Volgens hem ,,staat 60% van de ondernemers achter het Ondernemersfonds’’. Maar de meeste politici geloofden Kooyman niet op zijn blauwe ogen. Fractievoorzitter Elias van Belzen (SGP/ChristenUnie) pleitte voor een onafhankelijk onderzoek door het gemeentebestuur, hoe hoog het draagvlak écht is. En dan met name onder de ondernemers, die geen lid zijn van de VON. Hij kreeg hierbij steun van de VVD, D66 en SBN.

Van Raadslid Leon Zoet (CDA) mag het Ondernemersfonds er komen en dat fonds moet dan vier jaar de tijd krijgen: ,,Pas dan kunnen we echt bepalen of er draagvlak is ontstaan. Als politiek moeten we leiderschap tonen.’’ Wethouder Antoinette Ingwersen is het hier mee eens. ,,Draagvlak is belangrijk. Maar het ondernemersfonds zie ik als iets groters. Het gaat er om of je wilt bijdragen aan een sterkere economie in de gemeente Nieuwkoop. De mate van georganiseerd zijn helpt om het te verbeteren. Met meer collectiviteit binnen sectoren en tussen sectoren kunnen we de kracht van Nieuwkoop in zijn totaliteit versterken.’’

Ze kon de meeste raadsleden nog niet overtuigen. Of er echt een Ondernemersfonds komt, wordt tijdens de besluitvormende raadsvergadering van 14 november duidelijk.