,,Eigenaren kunnen hun bezit vernachelen’’
Onrust over verdwijnen monumentenstatus panden
KAAG EN BRAASSEM – Het opheffen van de gemeentelijke monumentenstatus leidt in Kaag en Braassem tot veel weerstand. Dat bleek maandagavond tijdens een raadsvergadering.
Het college van burgemeester en wethouders stelt voor, om de monumentenlijst helemaal te schrappen en in plaats daarvan die gebouwen aan te merken als ‘karakteristieke panden’. Op die manier hoeven de eigenaren niet meer voor iedere aanpassing in en aan het pand toestemming te vragen van een team van deskundigen. Alleen als de eigenaren hun pand geheel of gedeeltelijk willen slopen, moet daarvoor nog een vergunning worden gevraagd.
De Stichting Oud Alkemade, die het erfgoed in de voormalige gemeente wil beschermen en behouden voor het nageslacht, maakt ‘ernstig bezwaar’ tegen dit collegeplan. Secretaris Annelies van Wieringen: ,,De gemeentelijke monumentenlijst is vooral bedoeld om gezichtsbepalende panden in de gemeente te beschermen en daardoor te behouden. Een nieuwe regeling biedt onvoldoende garanties voor het behoud van monumentale panden. Het gevaar is bijzonder groot dat eigenaren van beeldbepalende panden allerlei aanpassingen aan hun pand laten aanbrengen zonder voldoende rekening te houden met de – voorheen - beschermde status van het pand.’’
Leo Dubbelaar, secretaris van de Stichting Cuypersgenootschap, waarschuwt voor het verdwijnen van het monumentale interieur in en de afwerking van die panden. ,,Eigenaren kunnen hun bezit vernachelen. De oude stenen kunnen niet meer beschermd worden. Met het nieuwe beleid zou je iets kunnen afbreken en weer iets nieuws bouwen.’’ Volgens Dubbelaar kunnen de monumenteneigenaren - veelal woningen en oude agrarische opstallen – nu al allerlei aanpassingen doen aan hun bezit, zonder dat hiervoor vergunningen moeten worden aangevraagd.
Henk van Tol was tussen 2004 en 2011 vice voorzitter van de gemeentelijke monumentencommissie, die negen jaar geleden werd vervangen voor de commissie ruimtelijke kwaliteit. Volgens Van Tol is het daarna fout gegaan: ,,Je hebt de rekkelijken en principen. Die commissie was nog roomser dan de paus in haar adviezen. Mensen werden weggestuurd en er werd gekibbeld over de vraag of voegen 5 of 7 millimeter breed moeten zijn.’’ Van Tol riep op tot het behoud van de monumentenstatus. ,,Bezint eer ge begint. Wat je hebt, krijg je nooit meer terug. Maar ga voor de eigenaren wat soepeler om met de regelgeving.’’
Een meerderheid van de gemeenteraad lijkt voorstander te zijn van het versoepelen van de eisen voor monumentale woningen, zo bleek tijdens de discussie. Maar wel willen de raadsleden de zekerheid, dat oude panden niet zo maar gesloopt kunnen worden, nadat de beschermde monumentenstatus verdwenen is. Een besluit over deze kwestie wordt binnen een half jaar genomen.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home