Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 januari 2020

Boosheid en begrip bij langzaamaanactie


LEIMUIDEN - Een scheurende Mercedes, een boze chauffeuse; niet iedereen was even blij met de 30-kilometer actie van de bewoners van de Kerklaan in Leimuiden. Andere automobilisten zagen het nut er wel van in.

Wie wel eens op de Kerklaan rijdt, weet dat deze weg uitnodigt tot hard rijden. Het zicht is goed, de straat is breed en geasfalteerd. Maar de maximum snelheid is toch echt 30 kilometer per uur, terwijl metingen hebben uitgemeten, dat er soms harder dan 80 wordt gereden. De omwonenden zijn het zat en woensdagavond hielden ze automobilisten aan, om hen te wijzen op de noodzaak om langzamer te rijden.

Buurman Peet Gosen houdt de lasergun vast. De eerste chauffeuse blijkt lood in haar rechterschoen te hebben; 49 kilometer per uur. Arida Vonk toont een rood bord richting de Daihatsu, waar in rode letters ‘Te hard!’ op staat. Meerdere auto’s rijden langs; de meesten gaan tussen de 30 en 50 kilometer per uur, maar enkelen houden zich ook aan de snelheid. Al zou dat ook kunnen, omdat ze een tiental mensen met 30-km stickers langs de Kerklaan zien staan.

Een van de demonstranten is de 7-jarige Matthijs. ,,Als ik hier fiets, dan rijden ze soms te hard langs me heen. Dat is eng.’’ Hans van den Berg deelt een flyer uit aan Nout Kennis. Hij heeft begrip voor de actie. ,,Vroeger reed ik hier 70 en tegenwoordig rijd je hier voor je het weet 50. Die 30 kilometer per uur is natuurlijk geen snelheid, maar als je het maximum opschroeft gaat iedereen nog harder rijden.’’ Iets later scheurt een Mercedes voorbij, die de 60 km ver overschrijdt.

Een ‘dame’ in een Kia Picanto rijdt ook veel te hard en Van den Berg gaat op de weg staan om haar een flyer aan te bieden. Daar blijkt ze niet van gediend. Ze houdt haar raam dicht en rijdt door. Van den Berg klopt snel op de achterkant van haar auto. Dat blijkt te werken; ze stop weer. ,,Blijf van mijn auto af!’’ En weg rijdt ze weer, Van den Berg hoofdschuddend achterlatend.

De volgende 30-km actie in Leimuiden vindt woensdag 22 januari plaats in de Drechtlaan.