Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 januari 2020

Werken op afstand niet meer mogelijk


OEGSTGEEST – Het is nog niet bekend, of ook de gemeente Oegstgeest slachtoffer is geworden van de Citrix-hackers. Maar voor de zekerheid is voor de ambtenaren de mogelijkheid om ‘te werken op afstand’ uit gezet. Als er nog ambtelijk werk moet worden uitgevoerd, dan moeten de medewerkers hiervoor wel naar het gemeentehuis komen.

Het is al langer bekend, dat Citrix gehacked kan worden. In maart vorig jaar gebeurde dit bijvoorbeeld. Via ‘password spraying’, waarbij grote hoeveelheden wachtwoorden uitgeprobeerd worden op de server, konden cybercriminelen binnendringen op het interne netwerk van virtualisatie- en cloud-specialist Citrix. Indertijd zouden de hackers Chinese of Iraanse achtergronden hebben.

De afgelopen weken werden zeker 240 Nederlandse instellingen slachtoffer van een nieuwe aanval op het Citrix-systeem, waarbij medewerkers op afstand van het internet van interne IT-systemen gebruik kunnen maken. Hieronder waren het Medisch Centrum Leeuwarden en de gemeente Zutphen. Citrix heeft al haar gebruikers met klem geadviseerd om onmiddellijk enkele instellingen te wijzigen, zodat het risico op misbruik verkleind wordt. IT-experts denken, dat er nog minimaal 700 Nederlandse organisaties zijn, die kwetsbaarheden vertonen.

Op een vraag van raadslid Bus, of Oegstgeest slachtoffer is geworden van de Citrix-hacks, laat wethouder Glasbeek weten: ,,Wij gebruiken ook Cytrix. We hebben met dezelfde problemen te maken, als waar veelvuldig wordt over bericht in de media. Na de eerste meldingen hebben we de functies uitgezet, zodat niet meer van buitenaf naar binnen kan worden gekomen. Dat heeft gevolgen voor het werk gehad. Het is nog te vroeg om te oordelen of er wel of niet een heleboel nare gevolgen aan vast zitten.’’