Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 mei 2020

Fusie basisscholen

WOUBRUGGE – De schoolbesturen Morgenwijzer en WIJde Venen in Woubrugge gaan definitief fuseren. Het college van burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem is akkoord gegaan met de fusieplannen.

Op 1 augustus 2021 moet er één IKC (Integraal Kind Centrum) zijn voor de basisscholen PC De Kinderkring en OBS Esselyckerwoude. Door een samenwerkingsschool aan te gaan, blijft er volgens de schoolbesturen diversiteit in het aanbod binnen één school bestaan. Hierdoor kunnen de leerlingen tussen 0 en 13 jaar zowel christelijk als openbaar onderwijs krijgen, afhankelijk van wat hun ouders willen.


…..


Peter Baak, de voorzitter van de medezeggenschapsraad van de openbare lagere school Esselyckerwoude, laat in een toelichting weten: 

,,Ik heb een aantal verontruste ouders aan de lijn gehad die uw artikel over de fusie hebben gelezen op uw blog en via facebook. Alhoewel u het in uw artikel niet heeft over de fusie tussen de twee scholen (de kinderkring en Esselyckerwoude) maar dat de fusie de twee schoolbesturen (Morgenwijzer en Wijdevenen) betreft is er verwarring ontstaan mede ook door de titel van uw artikel “Fusie Basisscholen”.

De verontrusting onder de ouders is begrijpelijk omdat op dit moment de twee schoolbesturen de twee scholen willen laten fuseren (de Kinderkring valt onder het bestuur van de Wijdevenen en Esselyckerwoude valt onder het bestuur van Morgenwijzer). Maar we zitten nog midden in de procedurele fase en er is nog niets besloten over de fusie van de twee scholen. (overigens was ik niet op de hoogte dat er ook fusieplannen waren tussen de besturen maar dit terzijde. De MR speelt daar geen rol in). 

In uw artikel heeft u het over “een samenwerkingsschool zodat er volgens de schoolbesturen diversiteit in het aanbod binnen één school blijven bestaan. Hierdoor kunnen de leerlingen tussen 0 en 13 jaar zowel christelijk als openbaar onderwijs krijgen, afhankelijk van wat hun ouders willen”. Dit is niet hoe de besturen de plannen voor een fusie uitwerken. Deze plannen gaan echt uit van een volledige fusie (en geen samenwerking) tussen de scholen zónder keuzevrijheid over christelijk onderwijs of openbaar onderwijs. Als het aan het bestuur ligt wordt het een school met één identiteit en dat is ook hoe het tijdens ouderavonden is gepresenteerd (en de MR moet uitzoeken of hier draagvlak voor is).  

Volgens artikel 15 van de Wet medezeggenschap op scholen (Wms) heeft de Medezeggenschapsraad (MR) bij een voorgenomen fusie van de scholen namelijk instemmingsrecht. Zoals u wellicht weet is de MR een wettelijk ingestelde raad en via dit orgaan kunnen ouders en leerkrachten meedenken over het beleid van de school. De MR heeft in bepaalde zaken een adviesrecht, en in andere gevallen, waaronder een voorgenomen fusie van de scholen, een instemmingsrecht.

Deze instemming is nog niet door de MR van de Esselyckerwoude gegeven. Dat kan de MR pas doen nadat er een door de wet verplichte ouderraadpleging is gehouden (en deze heeft nog niet plaatsgevonden). De functie van de ouderraadpleging is om erachter te komen hoe ouders over de voorgenomen plannen denken en of er voldoende steun en draagvlak voor is. Er bestaat dus de mogelijkheid dat bij onvoldoende draagvlak van de ouders de MR niet in zal stemmen met de fusie van de scholen. De wet schrijft dan voor dat de schooldirectie zich hier aan dient te houden. De fusie van de scholen zal dan geen doorgang vinden.

Kortom, veel ouders zijn in de veronderstelling dat de fusie van de scholen definitief is voordat de ouderraadpleging heeft plaatsgevonden. Mijn vraag aan u is of u een aanvulling op uw blog en op facebook wilt geven zodat de ouders kunnen lezen dat de scholenfusie i.i.g. nog niet definitief is (en dat de fusie de besturen betreft). Dat zou veel opheldering en rust geven.''