Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 juli 2020

Extra onderkomens voor mensen met problemen

Noordwijk - Vanaf 2022 wordt iedere gemeente verantwoordelijk voor de opvang en zorg van de eigen inwoners met (ernstige) psychische stoornissen of die dakloos zijn geraakt. Tot nu toe werden deze mensen in Leiden opgevangen. Met het werkplan ‘Omzien naar Elkaar’ bereiden de gemeenten in de Duin- en Bollenstreek zich voor om de huisvesting en zorg op te zetten.

Daarom is het nodig, dat er een mix van woonvormen komt, waarbij kwetsbare mensen zelfstandig, dan wel met begeleiding kunnen wonen. Zo komen er in Hillegom en Katwijk zogeheten ‘scheve huisjes’, afgeleid van het Noorse voorbeeld ‘Skaeve Huse’. In deze woningen komen mensen te zitten, die weinig prikkels kunnen verdragen. In Katwijk wordt hier een woonboot voor gebruikt. Noordwijk, Teylingen en Lisse zijn nog op zoek naar geschikte locaties voor deze scheve huisjes.

In de dorpskernen worden ook opvanghuizen gereserveerd voor mensen, die anders in de Binnenvest in Leiden zouden verblijven. Omwonenden zijn hier niet altijd blij mee. Een ambtelijk advies geeft aan, dat de omwonenden ‘op de juiste wijze en het juiste moment’ geïnformeerd moeten worden.