Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 september 2020

Aardwarmte in plaats van gas

Noordwijk – De kans is groot, dat de huizen in deze regio in de toekomst worden opgewarmd met aardwarmte uit de grond. Het ‘warmtenet’, waarbij restwarmte vanuit bedrijven uit Rotterdam verspreid wordt door de regio, is waarschijnlijk niet voldoende om de huizen in de Bollenstreek te verwarmen.

Door een besluit van de regering moeten we allemaal van het gas af, zonder dat er op dit moment concrete alternatieven zijn. Bedrijven in Rotterdam, die nu hun restwarmte de lucht in pompen, zien er wel wat in, om die restwarmte in de toekomst te laten hergebruiken door inwoners in de regio. Maar is er nog wel twijfel, of die warmte ook de Duin- en Bollenstreek kan bereiken, als eerst andere regio’s zoals Leiden deze warmte voor eigen gebruik nodig hebben.

Onderzoek heeft aangetoond, dat er aardwarmte in de grond zit tussen Katwijk, Noordwijk en Voorhout. Die aardwarmte zou genoeg zijn om duizenden huizen op te warmen, waardoor er een alternatief zou zijn voor het huidige gasstelsel, zo liet wethouder Sjaak van den Berg dinsdagavond weten. ,,De kans dat we nog restwarmte van Rotterdam kunnen gebruiken in Noordwijk is vrij klein.’’