Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 september 2020

Vuurtorenplein: wel parkeergarage, geen duinlandschap

Noordwijk – Het Vuurtorenplein inrichten als duinlandschap; de voltallige gemeenteraad ziet dat niet zitten. Wel mag er hier en daar wat groen worden aangeplant, maar er moet ook nog wat anders gebeuren op dat plein.

Wat precies; daar lopen de meningen van de raadsleden over uiteen. Toon van Tol (PUUR) ziet de komst van een Estec Experience Center wel zitten. Zijn CDA-collega Duivenvoorde roept op om er ‘wat beperkte horeca met woningen erboven’ te realiseren. Maar ook moeten mogelijkheden zijn voor kunst- en cultuuractiviteiten, zoals een openluchttheater. Of een duinpaviljoen, zo stelt Gerard van der Klugt (NZLokaal). Rommie van Dokkum (PvdA) ziet graag sociale woningen op het Vuurtorenplein verschijnen en Ton Hoffmans (GroenLinks) pleit voor het autovrij maken van de Koningin Wilhelminaboulevard. Autoluw mag ook, aldus Jaap de Moor (Bruisend Noordwijk). ,,Dan krijg je een zee van ruimte om buitenterrassenneer te zetten.’’ Dick Gutlich (D66) is bang voor stuivend zand van een Vuurtorenduinlandschap en Peter van Bockhove (LSN) vindt het plan voor zo’n duinlandschap ‘maar een half verhaal’. Als een van de weinige raadsleden is Hans Knapp (VVD) tegen de komst van een parkeergarage bij het Vuurtorenplein. Hij pleit ervoor, dat die garage dichter bij de winkelstraat komt te liggen.

Wethouder Roberto ter Hark laat weten, dat hij de winkeltjes bij het Vuurtorenplein op minnelijke wijze wil kopen van de Muntendamsche Investeringsmaatschappij. Als dat niet lukt, kan er altijd nog een onteigeningsprocedure ingezet worden. Hij wil alle inwoners betrekken bij de vraag, wat er op het Vuurtorenplein moet komen. ,,Misschien willen de inwoners graag veel meer groen dan wij hebben ingetekend.’’ Het autovrij maken van de KW Boulevard ziet de wethouder niet zitten, maar hij staat open voor de optie voor een autoluwe KW Boulevard.

De komst van woningen op het Vuurtorenplein ziet Ter Hark niet zitten en ook is hij geen voorstander van de komst van winkels en horeca. Hij verwijst hiervoor naar de leegstand van winkels en horeca, die nu al in Noordwijk te zien is. Een parkeergarage bij het Vuurtorenplein moet er van hem wel komen: ,,Als er gekozen wordt voor een autoluwe KW Boulevard, dan moeten mensen met loopbeperkingen wel voor de deuren van de horecazaken afgezet kunnen worden. We willen een driehoek aan parkeren realiseren: aan de kant van het Wantveld en Vuurtorenplein, bij het Palaceplein en bij de Schoolstraat.’’