Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 september 2020

Column

Geld

Iedereen herinnert zich nog wel het communicatiedebacle van de Braassemboulevard. Zonder de omwonenden te informeren, moest daar opeens een vijf meter hoge tulpensteiger komen. Het leidde tot grote ophef, waarna wethouder Petra van der Wereld niets anders kon dan sorry zeggen en er een heel nieuw inspraaktraject begon. Hiervoor zouden drie informatiebijeenkomsten worden georganiseerd, maar nu blijkt de derde informatiebijeenkomst niet door te gaan. In verband met corona. In plaats daarvan krijgen de ‘belanghebbenden’ de kans om digitaal nog hun ei te leggen. Hoe dat gebeurt, waarde columnlezer, is nog niet duidelijk. Het college wil die participatie ‘breed uitzetten via de communicatiekanalen van de gemeente’.

Slecht financieel nieuws. De gemeente Kaag en Braassem worstelt met een tegenvaller van meer dan een miljoen euro. Dat blijkt uit de ‘Voortgangsmonitor 2020’. Wethouder Petra van der Wereld laat weten, dat de tegenvallers onder meer komen door uitgaven voor de jeugdzorg en coronakosten. Maar ook moet de gemeente meer geld betalen aan extra inhuur van ambtenaren en krijgt Cyclus meer geld doordat inwoners meer (gescheiden) afval produceren. Voorlopig hoeft er echter niet bezuinigd te worden, omdat de gemeente eerder nog uit ging van een fiks overschot. Daar is nu echter nog minder dan 250.000 euro van over.

En, oh wat een toeval, dat is net genoeg om een gemeentelijk speeltje te kunnen kopen; een zaaksuite van 235.000 euro. Ik had er ook nog nooit van gehoord. Maar volgens het gemeentebestuur moet die zaaksuite gekocht worden, om ‘de klant’ (u en ik, als we ons paspoort of rijbewijs willen verlengen) ‘het beste te kunnen bedienen’. Dankzij die zaaksuite moet het allemaal helemaal geweldig en perfect gaan. Wij ‘gemeenteklanten’, of: wandelende portemonnees, zullen na de ingebruikname van de zaaksuite ongetwijfeld vrolijk huppelend het gemeentehuis weer verlaten. Al vrees ik, dat er over enige tijd weer het bericht komt, dat die zaaksuite toch nog wat mankementjes vertoont, waardoor de gemeenteraad er nog weer wat geld tegenaan moet gooien.

Het oordeel of dit doemdenkerij of kennis op basis van jarenlange praktijkervaring is, laat ik aan u over.