Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 september 2020

Column

Afschaffen

Zullen we de gemeenteraad van Kaag en Braassem maar gewoon afschaffen, waarde columnlezer? Wat heeft het voor zin om gemeenteraadslid te zijn en te stemmen tegen het uitgeven van 235.000 euro voor een nieuw gemeentelijk ‘zaaksysteem’. Terwijl in de dagen na dit gemeenteraadsverbod de ambtelijke organisatie doodleuk een aanbestedingsprocedure begint om dit digitale speeltje toch te kopen. En het college van burgemeester en wethouders? Dat komt er volledig mee weg, met enkel een verbale waarschuwing van de VVD dat zoiets echt niet meer mag gebeuren.

Enkele maanden geleden werd de gemeenteraad verrast met een verzoek van het college om 235.000 euro uit te geven voor het ‘verbeteren van de dienstverlening’. De raad stemde er niet mee in, maar werd vorige week volledig verrast door het nieuws, dat de ambtelijke organisatie toch de aanbestedingsprocedure was gestart. En als zoiets eenmaal begonnen is, kun je dat ook niet meer afblazen. Enkele raadsleden voelden zich ‘met de rug tegen de muur gezet’ en stelden terecht dat ze gedwongen waren om achteraf alsnog in te stemmen met het uitgeven van die tonnen euro’s aan gemeenschapsgeld.

In een goed lopend democratisch systeem zou het zo moeten zijn, dat de ambtelijke organisatie luistert naar de gekozen en benoemde volksvertegenwoordigers. Maar in Kaag en Braassem blijkt het toch anders te liggen. Wethouder Petra van der Wereld liet met haar woorden weten, dat er van alles achter haar rug om gebeurt. Ze vertelde over de besluitvorming van die 235.000 euro door de raad: ,,U ging er niet mee akkoord. Daarna was het reces. Ondertussen is de ambtenaar wel verder gegaan en heeft de aanbesteding daadwerkelijk ingezet. Dat is de verrassing waar we allemaal mee te maken hadden. Soms voelt het ook voor ons dat we met de rug tegen de muur gezet worden. Dat is niet fijn. We kunnen niet terugkomen op de aanbesteding. Die loopt al.’’

Waar is dit gemeentebestuur helemaal mee bezig? De ambtenaren doen gewoon lekker wat ze zelf willen en leggen een raadsbesluit doodleuk naast zich neer. Hebben we werkelijk een lame duck college, die geen controle heeft over de gemeentelijk medewerkers? Dan wordt het de hoogste tijd voor een wisseling van de wacht, zodat de ambtelijke organisatie te maken krijgt met bestuurders, die wél de eigen medewerkers onder de duim kunnen houden. Als je propageert, dat je een regiegemeente wilt zijn, is het verstandig om eerst te zorgen, dat je de regie over je eigen medewerkers kunt houden.