Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 september 2020

Raad moet kiezen

Smalle sociale huurwoningen of een appartementenflat van zes verdiepingen hoog

Noordwijk – Met veel passen, meten en proppen is het projectontwikkelaar Campri gelukt om 63 extra woningen in te tekenen in het tweede fasegebied van Offem-Zuid. Hierdoor komt een raadswens in vervulling om 700 huizen en appartementen daar te realiseren. Maar het komt wel met een prijs.

Er komen meer appartementen in het gebied en hiervoor wordt de geplande flat geen vier, maar vijf lagen hoog (18 meter). Een aantal van de sociale woningen wordt ook versmald; van 5,20 meter breed tot 4,80 meter breed of zelfs 4,20 meter breed. Woningbouwcorporatie Stek zal de sociale appartementen (127 in totaal) gaan verhuren en wil een variatie aan verschillende soorten van deze woningen. Stek wil hierbij niet een grote concentratie van tweekamerappartementen voor starters, zo kregen de gemeenteraadsleden dinsdagavond te horen.

Een flink aantal partijen vroeg zich af, of er wel mensen zijn die in een huis van 4,20 meter breed willen wonen. Raadslid Van Tol (Puur) noemde het de ‘propnorm’: ,,Die huizen ga je voor 100 jaar neerzetten.’’ Ook raadslid Van Bockhove (LSN) was niet blij. ,,Als je drie kinderen hebt, weet je niet hoe lang je daar kunt wonen voordat er ruzie is in elk huisje. We moeten toch in ieder geval streven naar die 4,80 meter.’’ Maar namens Campri liet projectmanager Heijstee weten, dat de oorspronkelijke plannen zijn aangepast naar aanleiding van de wens van de raad om meer huizen in dit gebied te krijgen. ,,We moeten ergens woningen toevoegen. In plaats van de breedte van sommige woningen aan te passen, kun je nog een laag bovenop de appartementen maken. Dan ga je naar zes lagen. Is dat verstandig voor de wijk?’’ Toch lijken de politieke partijen hier niet zo’n probleem mee te hebben. Wethouder Alkemade neemt alle suggesties mee.

Wanneer de gemeenteraad positief is over de plannen, wil Campri al in oktober beginnen met de voorbelasting van het gebied en daarna zo snel mogelijk beginnen met de bouw van de honderden gasloze woningen en appartementen.