Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 september 2020

Zorgen over woonfraude en huiselijk geweld

KAAG EN BRAASSEM – De gemeente Kaag en Braassem gaat strenger controleren op woonfraude. Een onderzoeksbureau heeft al gekeken waar er op de Floraweg Geestweg illegaal gewoond wordt. Vanaf oktober zijn de onderkomens op camping De Drecht aan de beurt, zo laat burgemeester Marina van der Velde weten. Dan is het zomerseizoen namelijk voorbij en kan gemakkelijker beoordeeld worden of de bewoners er tijdelijk of permanent hun onderkomen hebben.

Op dit moment wordt door een extern bureau geïnventariseerd wat het feitelijke gebruik is van de Floraweg en Geestweg. Deze inventarisatie is nog niet afgerond dus het is voor nu nog onbekend hoeveel mensen er wonen op plekken waar dat niet  is toegestaan.

Onlangs hebben illegale bewoners aan de Oudendijkseweg al een brief gekregen, dat ze moeten verhuizen. Op de nummers 21 en 25 staan maar liefst 17 personen ingeschreven.

Een andere manier, waarop inwoners proberen de boel te belazeren, is het illegaal inschrijven op een adres, terwijl je er niet woont. Zo zijn er ouders, die zich in Kaag en Braassem bij hun kinderen inschrijven, om zo ook in deze gemeente de AOW te incasseren. Als mensen in het buitenland gaan wonen bouwen ze geen AOW op. Soms kiezen mensen ervoor om bij hun ouders/kinderen in te schrijven, zodat ze wel AOW opbouwen maar toch in het buitenland gevestigd zijn. Dit is woonfraude, aldus een woordvoerder van de gemeente. Van der Velde geeft aan, dat de gemeente er bovenop zit om dit soort misstanden aan te pakken.

Als er illegale bewoning geconstateerd wordt op de camping De Drecht; zijn dan alleen de illegale bewoners verantwoordelijk, of ook de eigenaar van het terrein? De woordvoerder: ,,Er wordt niet alleen gekeken of er iemand in een recreatiewoning staat ingeschreven, maar ook vindt toezicht plaats om te kijken of de recreatiewoning permanent bewoond wordt. Een lastgeving kan opgelegd worden aan de bewoners en de eigenaren. Beiden zijn dan ook verantwoordelijk voor permanente bewoning.’’

Waarom is er voor gekozen om juist nu strenger te controleren en handhaven? 

,,Het afgelopen jaar zijn verschillende projecten voorbereid en zijn inventarisaties gedaan. De projecten bevinden zich nu in een zodanig stadium dat handhaving de volgende stap is.’’ In deze tijd van woningnood; is het niet beter om te gedogen, zolang anderen er geen last van hebben? ,,Gelet op de woningnood kan het bevoegd gezag de begunstigingstermijn verlengen zodat de betrokkene voldoende tijd krijgt om andere huisvesting te vinden.’’