Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 december 2020

Geen allemansvriend, wel beste advocatenvrienden

HAARLEM – De cirkel is rond. Vier collega-advocaten, die al tientallen jaren vrienden van elkaar zijn, hebben de handen ineengeslagen. De kantoren van Bos en Partners en Oomen & Sweep Advocaten (nu elf advocaten) zijn samengegaan. Marco Gerritsen is toegetreden tot het kantoor en hij praat met Hendrik Jan Bos over passie, prestige, prudentie en presteren.

JOEP DERKSEN

Kom bij een eerste kennismaking met Bos niet aan met een jij-bak. ,,Bij een eerste kennismaking is Vousvoyeren conform de etiquette’’, maakt de advocaat direct duidelijk. En wie hem ooit een fles wijn wil geven, als dank voor de uitstekende prestatie in de rechtszaak, is bij deze gewaarschuwd: ,,Het hoeft niet, maar àls je het doet, dan moet het wel een mooie fles zijn. Als je me een slechte wijn geeft, beledig je me tot op het bot!’’

Gerritsen lacht hard: hij kent zijn juridische partner inmiddels wel. Dit soort uitspraken doet Bos ook, om zijn gesprekspartner in te schatten. De advocaten gaan tot het uiterste in al hun zaken, maar voordat ze écht de diepte in gaan, moeten ze zeker weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Gerritsen: ,,Als ik vind, dat de cliënt geen zaak heeft, ga ik niet voor hem aan de slag. Mensen vinden dat soms heel raar, maar ik moet zelf geloven in een zaak. Als ik dat niet doe, kan ik die persoon ook niet helpen.’’

Bos doorgrondt zijn cliënten het liefst bij een heerlijke maaltijd – mét een goed glas wijn, uiteraard. Ik wil de cliënt goed leren kennen. Je hoeft geen vriendjes te worden, maar ik wil weten hoe iemand reageert en hoe hij/zij onder druk kan opereren, zodat duidelijk wordt, of ik wel of niet het voortouw zal nemen.’’ En zodra Gerritsen en Bos aan de slag gaan, dan gaan zij er stevig tegen aan. Gerritsen zet zich al zestien jaar in voor de belangen van de Moeders van Srebrenica. Bos heeft de jokkende bestuurders van Fortisbank op de knieën gekregen en glorieerde in de rechtszaal met de eerste Dexia-, woekerpolis- en renteswapzaken.

,,Ik ben geen allemansvriend. Tijdens het werk ben ik nogal agressief’’, zo laat Bos blijken zelfkennis te hebben. ,,Maar lieve mensen winnen geen zaken. In gevechten tegen grote banken kan het er hard aan toegaan’’. Gerritsen haakt hier op in: ,, Wij zetten ons in voor de belangen van individuele ondernemers. Ik raak extra gemotiveerd als het gaat om rechtvaardigheid; daarom ben ik de advocatuur ingegaan!’’ Bos: ”Ik ben geen makkelijk mens, mijn collega’s zijn veel aardiger. Maar juist door de diversiteit aan specialisaties en persoonlijkheden vormt ons kantoor een sterk team.”

Oomen & Sweep Advocaten, Prinsen Bolwerk 7, 2011 MA Haarlem, T: 023 201 0222, W: www.oomen-sweep.nl.