Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 december 2020

Wegen op de schop voor verbeteren veiligheid

Nieuwkoop strijdt tegen doorgaand verkeer

Nieuwkoop – Al jaren balen inwoners van de overvolle wegen in de gemeente Nieuwkoop. Met name het doorgaande verkeer in de dorpen is een doorn in het oog. Inwoners konden de in hun ogen onveiligste plekken aangeven. Het gemeentebestuur heeft nu een ‘Gemeentelijke Verkeer- en Vervoersplan’ aangenomen, waardoor er geld is voor het aanpakken van de ergste ‘blackspots’.

Door het praten met inwoners, ondernemers en belangengroeperingen is een serie maatregelen genomen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Zo gaat de snelheid op de Ringdijk en Westkanaalweg omlaag én zijn er plannen om het doorgaande vrachtverkeer uit de dorpskernen te verbannen.

Al het doorgaande auto- en vrachtverkeer moet zoveel mogelijk om de gemeente Nieuwkoop heen rijden, stelt wethouder Antoinette Ingwersen. Enkele jaren geleden werden camera’s geplaatst, waarbij op basis van kentekens duidelijk werd, dat veel van de chauffeurs niet in de gemeente Nieuwkoop wonen of werken. En dat zette het gemeentebestuur aan het denken. ,,We willen niet de wegen optimaliseren zodat mensen sneller door onze gemeente sneller in de andere steden in de randstad kunnen zijn.’’

Met ‘slimme’ maatregelen, zoals andere bewegwijzering, smileys om mensen op hun snelheid te wijzen en het gebruik van bijvoorbeeld klinkers om de gemiddelde snelheden te verlagen, moet het onaantrekkelijker worden voor verkeersdeelnemers om dwars door de Nieuwkoopse kernen te rijden. Maar Ingwersen gaat nog een stap verder. Zo wordt het deel van de Westkanaalweg, tussen de rotonde Kerkweg en de Papenveersebrug, afgesloten voor het doorgaande vrachtverkeer. Alleen chauffeurs, die bij een van de daar gevestigde bedrijven moeten zijn, kunnen een ontheffing krijgen.

Omwonenden zijn enthousiast over deze maatregel. Wat Rick van der Hoorn van het schaatsverkoopbedrijf Jan van der Hoorn betreft, had dat vrachtwagenverbod ook doorgetrokken mogen worden naar het andere deel van de Westkanaalweg waar hij woont en zijn bedrijf heeft. ,,Die weg is te smal voor grote vrachtwagens. Ze rijden veel te hard. Regelmatig zie ik Poolse werknemers van het industrieterreintje lopen richting het dorp en dan is het een hoop keren ‘o je’. Het is wachten, tot er wat gebeurt, want dat vrachtverkeer dendert voorbij.’’

Ingwersen staat open voor nieuwe suggesties, maar van enkele verkeersveiligheidsmaatregelen is nu al duidelijk, dat ze volgend jaar plaatsvinden (zie kader).

Het moet voor fietsers ook veiliger worden om de weg op te gaan. Zo ziet Ingwersen graag de komst van een vrijliggend fietspad langs de N231 en ook de Westkanaalweg. Op de Papenveersebrug komen duidelijke wegmarkeringen, zodat fietsers daar veiliger kunnen oversteken.

Of al het doorgaande verkeer de komende jaren ook écht zal verminderen door de maatregelen, moet nog blijken. Ingwersen: ,,Ik zou het liefst een fly-over over heel Nieuwkoop maken. We verkleinen de kans op ongevallen. Maar de mensen moeten zelf nadenken over hun eigen verkeersgedrag. Heb geen lak aan de snelheidsregels; doe het voor elkaar in het dorp.’’

 

Kader:

Andere maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren:

In 2021 en 2022 worden onder meer de volgende verkeersmaatregelen genomen om de veiligheid in de gemeente Nieuwkoop te verbeteren.

-        Bewegwijzering aanpassen Ter Aar

-        Vrachtverbod Westkanaalweg/venstertijden

-        Aanpassen maximum snelheid Ringdijk (van 80 naar 60 km/u)

-        Nieuwveen: Kruising Hazeweg- Laan der Verwondering

-        Noordeinde: Noordeinde t/m Stationsweg (Zevenhoven)