Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 januari 2021

Aanpak toeristische verhuur

Noordwijk – De gemeente gaat het toeristisch bewonen van tweede huizen en vakantieonderkomens keihard aanpakken. Het gaat om zo’n 600 gevallen.

Tijdens de commissievergadering van donderdagavond werden de gemeenteraadsleden bijgepraat. Woningen zijn bedoeld om in te wonen en niet om te verhuren aan allerlei toeristen, zo is de gedachtegang. Vakantieverhuur is nog maar voor maximaal dertig dagen per kalenderjaar toegestaan. Bed & Breakfast is nog wel beperkt mogelijk, zodat dit bij mensen in hun woonhuis gebeurt.

Wie in het verleden toeristenbelasting heeft betaald voor de verhuur van een vakantiehuisje, staat nu in het gemeentelijk systeem en kan er rekening mee houden, dat deze onderkomens gecontroleerd worden. Ook gaat de gemeente via sociale media controleren op woningverhuuraanbiedingen. Er komt mogelijk een overgangsregeling voor mensen, die al minimaal zes jaar hun tweede huis(je) verhuren. Wethouder Sjaak van den Berg gaf aan, dat er ‘met de menselijke maat’ gehandhaafd wordt. Boetes tot 87.000 euro kunnen worden uitgedeeld.