Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 mei 2021

Voorwaarden TONK-regeling zeer streng

Bollenstreek – De TONK (Tijdelijke Ondersteuning voor Noodzakelijke Kosten) is bedoeld voor huishoudens die door de coronamaatregelen te maken hebben met een forse inkomensterugval en daardoor niet meer de noodzakelijke kosten kunnen betalen. De eisen om hiervoor in aanmerking te komen zijn voor de inwoners van de Duin- en Bollenstreek veel hoger dan elders. Vorige week werd bekend, dat door de strenge voorwaarden in heel Noordwijk slechts 13 mensen een TONK-regeling hebben aangevraagd.

Zo mag je als gezin maximaal 12.590 euro hebben gespaard (voor alleenstaanden; de helft van dit bedrag). En je inkomen moet minimaal 50% lager zijn dan voor de coronacrisis en de woonlasten moeten minimaal 45% of meer dan het huidige inkomen zijn. Een gezin kan maximaal 1.000 euro per maand aan TONK-geld ontvangen. In andere gemeenten zijn deze voorwaarden veel minder streng. In Westland mogen gezinnen 62.680 euro hebben gespaard, waarbij het inkomen met minstens 30% is verminderd. Hier wordt niets geëist over het percentage van je woonlasten. De TONK-uitkering in de gemeente Westland is maximaal 1.500 euro.

In Leiden moet je inkomen door corona met ‘maar’ 25% gedaald zijn, met als extra eis dat de kosten van de huur/hypotheek hoger zijn dan 430 euro per maand. Ook Oegstgeest gaat uit van ‘slechts’ 25% inkomensverlies. Dit percentage wordt ook geëist door de gemeente Haarlemmermeer. Alleenstaanden mogen 31.340 euro gespaard hebben en stellen 62.680 euro. Ook voor inwoners van de Haarlemmermeer geldt dat
  de minimale hypotheeklasten 430 euro per maand moeten zijn. De gemeenten Kaag en Braassem en Alphen aan den Rijn hanteren een even hoog spaarbedrag als de ISD Bollenstreek. Maar ZZP-ers, die minder dan 47.041 euro als bedrijfsvermogen hebben, kunnen alsnog in aanmerking komen voor de TOZO.