Vader en dochter schrijven samen een kookboek
NOORDWIJK – Aileen Siedenburg (17) schreef samen met haar vader Jan Rolloos (80) een kookboek. Dit boek is meer dan alleen maar een verzameling gerechten; het is een levenswandeling door de tijd, waarin verschillende culturele gerechten de revue passeren. Voor Aileen zelf heeft het kookboek nog een extra meerwaarde: “Het is een tastbaar aandenken aan mijn vader.”
JOEP DERKSEN
Sinds een herseninfarct in 2006 is Jan eenzijdig verlamd.
Hij moest helemaal opnieuw praten en lopen en sinds die tijd kan hij maar één
hand gebruiken. Jan’s grootste angst was, dat hij nooit meer zijn passie zou
kunnen uitvoeren; koken. Door zijn revalidatie met een niet aflatende positieve
energie op te pakken, presteerde hij het welhaast onmogelijke. “Het einde van
mijn revalidatie vierde ik met het koken van een zelfgemaakte stamppotmaaltijd
voor de revalidatieverpleegkundigen. Dat was mijn eerste absolute overwinning;
ik wist, dat ik het weer kon.”
Jan kookt graag en veel. Het liefst niet alleen voor
zichzelf, maar juist voor anderen. Op zijn scootmobiel rijdt hij eerst door
Noordwijk om de beste ingrediënten te halen, waarna hij begint met koken. Dat
kan zomaar uren duren, maar daar maalt Jan niet om. “Koken is voor mij ook een mentale
training; zo blijven mijn hersenen bezig.”
Fine Dining Club
Het koken met één hand is geen sinecure. Aileen: “Ik ben
opgegroeid met een vader, die maar één arm kan gebruiken. Voor mij was dat
normaal, maar als je erover nadenkt dat hij alles zelf kookt, is dat heel
bijzonder. Ik zou dat never nooit kunnen.’’ Aileen vertelt over het moment,
waarop ze de idee voor het kookboek bedacht. “Nadat pappa in Groot Hoogwaak
kwam te wonen, wilde hij de mensen bij elkaar brengen. Hiervoor organiseerde
hij dinertjes in zijn huis: de ‘Fine Dining Club’. Door corona was dat niet
meer mogelijk, dus ging hij eens per week de maaltijden zelf bij een groep
bewoners van Groot Hoogwaak langs brengen. Iedere maaltijd ging gepaard met een
menu, dat op papier gezet moest worden en ik was in charge voor die
menukaarten.”
“Ik stelde voor om een kookboek te maken. Pappa verzon
zoveel creatieve gerechten. Ik ga studeren en dan is het voor mij handig om een
kookboek te hebben.’’ Maar eigenlijk is er ook een andere reden voor Aileen,
waarom ze met dit voorstel kwam. “Dit kookboek is ook een tastbaar aandenken
aan mijn vader; dat er iets is, dat we samen hebben gemaakt.”
Kookvocht
Jan vertelt over zijn passie voor
het koken en eten. “Het eerste gerecht in het boek (Groen en Witjes met
kinnebakspek), is voor mij het meest emotioneel. Dat kreeg ik bij mijn oma op
de boerderij in Gameren in Gelderland, kort na de tweede wereldoorlog. Het was
de eerste maaltijd, die ik voorgeschoteld kreeg, die leek op een volledig menu.
Met een voorgerecht, hoofdgerecht en boekwijtpap toe. Het kwam op je bord met
een overdaad van het kookvocht. Het was zo leuk, dat je jouw aardappels daar zo
lekker in kunt prakken. Het is 75 jaar geleden en nog altijd zie ik het voor me
en proef de smaak; zo’n indruk heeft dat op mij gemaakt.”
In het boek staan allerlei
gerechten uit landen over de hele wereld; van Polen tot Indonesië en dan weer
Amerika. Dit zijn allemaal gerechten, waar Jan zelf enorm van genoot en die hij
vervolgens zelf is gaan maken. Normaal doet hij dat puur op het gevoel, maar
speciaal voor dit kookboek heeft Aileen er voor gezorgd, dat er een precieze
beschrijving staat hoe deze gerechten gemaakt moeten worden.
Draadjesvlees
Het kookboek met de lange titel
‘Een verslag van een culinair experiment in Groot Hoogwaak te Noordwijk in
coronatijd 2021’ is geen voer voor de verstokte veganist. Vleesgerechten staat
hier volop in. “De maaltijden zijn Frans georiënteerd, aangevuld met
internationale kookgewoontes. Voor bepaalde gerechten moet je de tijd nemen. Draadjesvlees
moet minimaal vier sudderen; totdat het uit elkaar valt. Het levert een
verrukkelijke jus op. Al het lekkers komt uit het vlees en verzamelt zich dan
in de jus!”
En wat is het favoriete gerecht van Aileen? Daar hoeft ze
niet over na te denken. “Sinds een half jaar ben ik vegetariër, maar ‘De ballen
van Jan’ vind ik het heerlijkste gerecht; een ouderwetse stamppot met een grote
klont boter en een cup sour cream er in. Inderdaad, allemaal dingen die nou
niet meer mogen. ‘De ballen van Jan’ zijn ontzettend vet en echt heel lekker!”
Titel: ‘Een verslag van een culinair experiment in Groot
Hoogwaak te Noordwijk in coronatijd 2021’. ISBN: 978 90 83068 206. Voor 14,95
euro te verkrijgen bij boekhandel Van der Meer.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home