Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 november 2021

Vader en dochter schrijven samen een kookboek

NOORDWIJK – Aileen Siedenburg (17) schreef samen met haar vader Jan Rolloos (80) een kookboek. Dit boek is meer dan alleen maar een verzameling gerechten; het is een levenswandeling door de tijd, waarin verschillende culturele gerechten de revue passeren. Voor Aileen zelf heeft het kookboek nog een extra meerwaarde: “Het is een tastbaar aandenken aan mijn vader.”

JOEP DERKSEN

Sinds een herseninfarct in 2006 is Jan eenzijdig verlamd. Hij moest helemaal opnieuw praten en lopen en sinds die tijd kan hij maar één hand gebruiken. Jan’s grootste angst was, dat hij nooit meer zijn passie zou kunnen uitvoeren; koken. Door zijn revalidatie met een niet aflatende positieve energie op te pakken, presteerde hij het welhaast onmogelijke. “Het einde van mijn revalidatie vierde ik met het koken van een zelfgemaakte stamppotmaaltijd voor de revalidatieverpleegkundigen. Dat was mijn eerste absolute overwinning; ik wist, dat ik het weer kon.”

Jan kookt graag en veel. Het liefst niet alleen voor zichzelf, maar juist voor anderen. Op zijn scootmobiel rijdt hij eerst door Noordwijk om de beste ingrediënten te halen, waarna hij begint met koken. Dat kan zomaar uren duren, maar daar maalt Jan niet om. “Koken is voor mij ook een mentale training; zo blijven mijn hersenen bezig.”

Fine Dining Club

Het koken met één hand is geen sinecure. Aileen: “Ik ben opgegroeid met een vader, die maar één arm kan gebruiken. Voor mij was dat normaal, maar als je erover nadenkt dat hij alles zelf kookt, is dat heel bijzonder. Ik zou dat never nooit kunnen.’’ Aileen vertelt over het moment, waarop ze de idee voor het kookboek bedacht. “Nadat pappa in Groot Hoogwaak kwam te wonen, wilde hij de mensen bij elkaar brengen. Hiervoor organiseerde hij dinertjes in zijn huis: de ‘Fine Dining Club’. Door corona was dat niet meer mogelijk, dus ging hij eens per week de maaltijden zelf bij een groep bewoners van Groot Hoogwaak langs brengen. Iedere maaltijd ging gepaard met een menu, dat op papier gezet moest worden en ik was in charge voor die menukaarten.”

“Ik stelde voor om een kookboek te maken. Pappa verzon zoveel creatieve gerechten. Ik ga studeren en dan is het voor mij handig om een kookboek te hebben.’’ Maar eigenlijk is er ook een andere reden voor Aileen, waarom ze met dit voorstel kwam. “Dit kookboek is ook een tastbaar aandenken aan mijn vader; dat er iets is, dat we samen hebben gemaakt.”

Kookvocht

Jan vertelt over zijn passie voor het koken en eten. “Het eerste gerecht in het boek (Groen en Witjes met kinnebakspek), is voor mij het meest emotioneel. Dat kreeg ik bij mijn oma op de boerderij in Gameren in Gelderland, kort na de tweede wereldoorlog. Het was de eerste maaltijd, die ik voorgeschoteld kreeg, die leek op een volledig menu. Met een voorgerecht, hoofdgerecht en boekwijtpap toe. Het kwam op je bord met een overdaad van het kookvocht. Het was zo leuk, dat je jouw aardappels daar zo lekker in kunt prakken. Het is 75 jaar geleden en nog altijd zie ik het voor me en proef de smaak; zo’n indruk heeft dat op mij gemaakt.”

In het boek staan allerlei gerechten uit landen over de hele wereld; van Polen tot Indonesië en dan weer Amerika. Dit zijn allemaal gerechten, waar Jan zelf enorm van genoot en die hij vervolgens zelf is gaan maken. Normaal doet hij dat puur op het gevoel, maar speciaal voor dit kookboek heeft Aileen er voor gezorgd, dat er een precieze beschrijving staat hoe deze gerechten gemaakt moeten worden.

Draadjesvlees

Het kookboek met de lange titel ‘Een verslag van een culinair experiment in Groot Hoogwaak te Noordwijk in coronatijd 2021’ is geen voer voor de verstokte veganist. Vleesgerechten staat hier volop in. “De maaltijden zijn Frans georiënteerd, aangevuld met internationale kookgewoontes. Voor bepaalde gerechten moet je de tijd nemen. Draadjesvlees moet minimaal vier sudderen; totdat het uit elkaar valt. Het levert een verrukkelijke jus op. Al het lekkers komt uit het vlees en verzamelt zich dan in de jus!”

En wat is het favoriete gerecht van Aileen? Daar hoeft ze niet over na te denken. “Sinds een half jaar ben ik vegetariër, maar ‘De ballen van Jan’ vind ik het heerlijkste gerecht; een ouderwetse stamppot met een grote klont boter en een cup sour cream er in. Inderdaad, allemaal dingen die nou niet meer mogen. ‘De ballen van Jan’ zijn ontzettend vet en echt heel lekker!”

 

Titel: ‘Een verslag van een culinair experiment in Groot Hoogwaak te Noordwijk in coronatijd 2021’. ISBN: 978 90 83068 206. Voor 14,95 euro te verkrijgen bij boekhandel Van der Meer.