Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 april 2022

“We zijn de moderne Robin Hood!”

Roks Totaaltechniek

Sinds Erwin Roks, eigenaar van Roks Totaaltechniek, meer delegeert is hij rustiger geworden. Het werk uitbesteden aan anderen is niet altijd even gemakkelijk, want: wie kan het werk beter en sneller doen dan jijzelf?! Maar door de inzet van het team groeit Roks Totaaltechniek als nooit tevoren.

JOEP DERKSEN

Als kind droomde Erwin ervan, om bij de Marine te komen. “Ik wilde lekker vier jaar varen en daarna boordwerktuigbouwkundige worden bij de Marineluchtvaartdienst. Dat is anders gelopen; na de eerste keuring werd ik beoordeeld als 'Te jong voor mijn leeftijd’; dat is nooit veranderd! Ik ging het ROC Leerlingwezen volgen, waarbij ik één dag in de week ging werken en werd zo opgeleid tot technicus. De eerste veertien jaar van mijn werkzame leven bracht ik door bij Schoonderbeek in Hillegom.”

In 2001 besloot Erwin zijn eigen bedrijf op te richten: “Ik vond dat de kleine projecten niet de aandacht kregen die ze verdienden. Nu zit ik in de fase dat ik het soms ook wel begrijp. Maar je moet je focus houden, zodat de kleine opdracht ook de aandacht blijft houden. Voor iemand die een badkamer laat opknappen is het eindresultaat net zo belangrijk als voor iemand die een huis bouwt.”

Duurzaamheidsproducten

Nadat hij jarenlang als zelfstandig ondernemer aan het werk was, trok Erwin enkele jaren geleden nieuwe mensen aan. Richard Huis in ’t Veld kwam er onder meer bij. “Tot 2019 was het bedrijf alleen elektrogespecialiseerd. We besloten om totaalinstallateur te worden. Nu pakken we ook cv, water, riool, en warmtepompen aan.” Erwin licht toe over deze uitbreiding van de werkzaamheden: “Voor de hele energietransitie hebben elektrotechniek en werktuigbouwkunde elkaar nodig.”

Het adviseren van ondernemers is een belangrijk onderdeel van het vak. “De hele energietransitie vraagt om een complete aanpak. Wij gaan altijd voor een eerlijk advies. Je moet niet alleen maar zonnepanelen op daken plaatsen; het koppelen van technieken is belangrijk. Je moet eerst zoveel mogelijk energie besparen en niet investeren in allerlei duurzaamheidsproducten, als tegelijkertijd de warmte van alle kanten uit het pand verdwijnt.” Gepassioneerd vervolgt Erwin: “Tegenwoordig duiken teveel mensen in onze sector, die over de rug van anderen geld willen verdienen. Ze zijn alleen maar bezig met verkopen en denken niet aan het belang van de eindgebruiker. Wanneer wij zien, dat een geïsoleerd dak een beter rendement oplevert dan het plaatsen van zonnepanelen, dan zeggen we dat. We snijden onszelf in de vingers, maar het moet een win-win situatie zijn voor zowel de opdrachtgever als voor ons. Met name voor de opdrachtgever.” Hij lacht: “We zijn de moderne Robin Hood!”

Perfectionist

Ben je een perfectionist? “Op de werkvloer wel. Aan de andere kant ben ik een rommelkont. Operationeel wil ik het gelikt hebben, maar voor mezelf heb ik mijn eigen manier van werken, die anders is dan het zou moeten zijn.” Erwin leert momenteel nog altijd om te delegeren. “Dat vind ik toch lastig. Er ligt veel bij mij en ik weet dat het in de zaak uitgezet moet worden. Maar de gewoonte zit er bij mij ingebakken, dat ik het zelf wil doen. Het kost mij geen moeite en als ik vind dat het snel gedaan moet worden, verval ik in mijn doe-modus. Mijn team spreekt me daar dan op aan en dat is goed. Uiteindelijk moeten we het werk met ons allen doen; zo werkt het hier.”

En zo komen we tegelijk aan bij de vraag, wat het DNA van Roks Totaaltechniek is. “Ons DNA is, dat we het met ons allen doen. We hebben geen bazen, alleen twee mensen die meer verantwoordelijkheid hebben dan de rest. We staan tussen de medewerkers. Dat maakt het soms lastig om dingen aan te sturen, of te zeggen; ‘Nu moet het gaan gebeuren!’ Dat zit niet in me. Ik ben te lief. Zeventien jaar heb ik het alleen gedaan en dat zit er in gebakken. Maar het gaat steeds beter; ik zal wel moeten, want het werk kan niet allemaal op mijn schouders blijven.”

Ben je nu gelukkiger dan twee jaar geleden? “Ik ben rustiger. Doordat ik delegeer kunnen we grotere projecten aan, die mij niet meer tijd kosten. In dat verband ben ik wel gelukkiger.”

Roks Totaaltechniek
Vennestraat 36B
2161 LE Lisse
T: 0252 508  080
E: mail@roks-tt.nl
W: www.rokstotaaltechniek.nl