Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 maart 2022

Hoe Leimuiden haar eigen dorpshaven kreeg

Het boek ‘Bezige burgers’ beschrijft de komst van een nieuw dorpshart

LEIMUIDEN – Acht jaar van zijn leven heeft Eddy Broekema, samen met enkele andere inwoners van Leimuiden, gegeven aan het realiseren van een nieuw dorpshart. Mét een eigen sloepenhaven. Nu dit doel gelukt is, ontbrak er nog maar één ding; een boek dat beschrijft hoe het vernieuwde dorpshart er kon komen. Vrijdag 11 maart presenteert Broekema het boek ‘Bezige burgers’.

JOEP DERKSEN

In 2014 was Leimuiden in last. Na zes jaar pogingen ondernomen te hebben om het dorp een nieuw dorpshart te geven, gaf projectontwikkelaar Leyten de opdracht terug aan de gemeente. Ondertussen verloederde het centrum almaar verder, met kale, vervallen gebouwen die het uitzicht lelijk ontsierden. Vier inwoners van het dorp vonden het niet acceptabel, dat Leimuiden nog langer moest wachten op een vernieuwd centrum. Hans Bliemer, Anja van Weerlee, Joris Hekkenberg en Broekema zelf zetten de werkgroep ‘Masterplan Dorpshart Leimuiden’ op. Met het bouwen van enkele tientallen woningen zou het mogelijk moeten zijn om niet alleen het dorpshart aan te pakken, maar Leimuiden ook een eigen sloepenhaven te geven.

Het idee voor deze haven kwam acht jaar geleden van Koos Waasdorp. De bewoners van de 27 nieuwe huizen, waaronder boerderijwoningen, schuurwoningen, een hooimijtwoning en acht sociale appartementen kunnen in het haventje gebruik maken van de dertig ligplaatsen voor sloepen. Vanuit de haven kun je dan met je sloep de Ringvaart op om vervolgens door te varen naar bijvoorbeeld de Kagerplassen.

Als secretaris van de werkgroep heeft Broekema (78) alle notulen en emails bewaard. Voor het schrijven van dit boek heeft hij hier goed uit kunnen putten. Ook putte Broekema uit zijn eigen geheugen over wat er goed en niet goed is gegaan. “Nadat wij onze plannen presenteerden, kregen we van het gemeentebestuur de opdracht. Dat gaf wel druk, omdat we een projectontwikkelaar moesten vinden, die ons plan aansprekend genoeg vond om er geld in te steken. Van de zes ontwikkelaars wilde Smit’s Bouwbedrijf uit Beverwijk met ons verder gaan.”

Uiteindelijk is niet het hele dorpscentrum op de schop gegaan, ‘alleen’ de noordkant. Broekema: “Wij vinden het nog steeds jammer dat alleen de Noordkant van het centrum is ontwikkeld. Één onderdeel van ons plan was, dat cafe Rene naar de noordkant van het centrum zou verhuizen. Maar dat bleek hem toch teveel te kosten. Ook met een aantal andere grondeigenaren kwamen we niet tot elkaar. Maar met dit gedeelte heeft het dorpshart een heel echte verbetering ondergaan. Ik merk ook dat vrijwel iedereen in Leimuiden blij is met de nieuwe situatie. Ik denk dat er een moment komt, dat die zuidkant op de schop gaat. Die ziet er eigenlijk niet uit. Nu die noordkant mooi geworden is, komt er ongetwijfeld een projectontwikkelaar die gaat kijken wat hij aan de zuidkant kan doen.”

Het boek ‘Bezige burgers’ is opgedragen aan Koos Waasdorp; de geestelijk vader van het idee voor een haven. Koos mag vrijdag het eerste exemplaar in ontvangst nemen en wethouder Yvonne Peters krijgt het tweede exemplaar. Is ‘Bezige burgers’ en historisch verantwoord boek? “Dat vind ik een lastige. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk de verschillende situaties toe te lichten; er zitten veel bijlagen in. Die bijlagen zijn de illustratie en het bewijs, dat het zo gegaan is.”

Broekema neemt een slok van zijn koffie en besluit: “Het voelt goed, dat het gelukt is en dat het dorp een heel ander aangezicht heeft. Dit is ook een tastbaar project en dat geeft wel voldoening.” Hij heeft nog wel een wens: “Het zou fijn zijn, als de gemeente een gebaar zou maken. Ik zou het leuk vinden, als er aan de kop van de haven een watergerelateerd kunstwerk komt, zoals een mooie, kleurrijke fontein.”

‘Bezige Burgers’ (ISBN: 789464 372 557) is in beperkte oplage verkrijgbaar en te koop bij Eddy Broekema zelf.