Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 maart 2022

Boek beschrijft ontstaan van haven in Leimuiden

LEIMUIDEN – Na vele jaren van voorbereidingen en tegenslagen, zoals verzakkende grond, verrijst in het dorp Leimuiden nu eindelijk een eigen haven in een vernieuwd dorpshart. Dit idee van Leimuidenaar Koos Waasdorp werd acht jaar geleden nog als onhaalbaar betiteld. Maar de Werkgroep Masterplan Dorpshart Leimuiden heeft het tóch voor elkaar gekregen. Werkgroeplid Eddy Broekema schreef een boek over het ontstaan van dit nieuwe dorpshart.

JOEP DERKSEN

Met gepaste trots houdt Broekema (78) zijn boek in de hand, dat hij aan Waasdorp heeft opgedragen. ,,Hij is de geestelijk vader van het idee van een haven en Koos kwam ermee in 2014. Ook had hij andere plannen, zoals het uitbreiden van de detailhandel met allerlei winkeltjes en bij de haven wilde hij meer voorzieningen, zoals douches.” Niet al die plannen zijn verwezenlijkt, maar dat Leimuiden een nieuw dorpshart heeft mét een haven en dertig aanlegplaatsen voor sloepen, mag toch een klein wonder heten.

In 2014 was projectontwikkelaar Leyten al zes jaar bezig met plannen voor een nieuw dorpshart. Maar aan het eind van dat jaar gooide Leyten de handdoek in de ring. Woondiensten Aarwoude kwam met een plan op de proppen om in Leimuiden veertig levensloopbestendige woningen te bouwen aan de noordkant. Maar vier inwoners, Hans Bliemer, Anja van Weerlee, Eddy Broekema en Joris Hekkenberg kwamen met een eigen plan. Prachtige nieuwe woningen, met een sloepenhaven in het centrum van Leimuiden. Enkele jaren daarna werden oude panden aan de bewuste noordkant, waaronder een oude remise van het busbedrijf Maarse & Kroon werden gesloopt en hiervoor in de plaats kwamen 27 fonkelnieuwe huizen. Waaronder acht sociale (goedkopere) appartementen.

De periode van het eerste idee voor een dorpshart met haven, tot aan de voltooiing van dit miljoenenproject, heeft Broekema nu beschreven in het boek ‘Bezige burgers’ ,,Het boek is wel een beetje kritisch op andere instanties”, meldt hij. Het gaat over onze ervaringen, met name onze contacten met de gemeente Kaag en Braassem.” Zo ontstond er twee keer een crisissituatie tussen de projectgroep en het gemeentebestuur. Één keer eiste het college, dat de initiatiefnemers de grond ‘onvoorwaardelijk’ moesten kopen. Later maakte de gemeente bezwaar tegen het feit, dat de initiatiefnemers financiële afspraken gemaakt hadden met de projectontwikkelaar Smit’s Bouwbedrijf, die het vernieuwde dorpshart heeft gerealiseerd.

,,Ik weet niet of we als gelijke partners gezien werden. Het zou kunnen dat men dacht: ‘Laat het maar gebeuren, we zien wel wat er van komt. En als het verkeerd gaat, ligt het niet aan de politiek.’ Maar sinds de naam van de nieuwe projectontwikkelaar bekend werd, werden we meer serieus genomen.”

Dat Leimuiden is verrijkt met een haven, moet toch wel als genoegdoening voelen. ,,We hebben laten zien, dat er voor Leimuiden en de hele gemeenschap iets moois tot stand is gekomen. De noordkant van het dorpshart is verbeterd; ooit komt er een moment, dat ook de zuidkant op de schop gaat.” En wie weet wordt dat deel ook verrijkt met prachtige woningen voor toekomstige inwoners van Leimuiden.

Het eerste exemplaar van het boek ‘Bezige burgers’ wordt vrijdag overhandigd aan Koos Waasdorp. Wethouder Yvonne Peters ontvangt het tweede exemplaar.