Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 maart 2023

Jongeren ingezet als energieklussers

Maar liefst vijfhonderd inwoners van Boskoop en Alphen Noord krijgen tips om aan energiebesparing te doen. De organisatie ‘Just For You’ heeft hiervoor jongeren opgeleid tot ‘energieklusser’. Het gemeentebestuur van Alphen ondersteunt dit project van harte en draagt er ook aan bij.

De energiearmoede grijpt om zich heen. Ouders vertellen hun kinderen dat ze beter op de voetbalclub warm kunnen douchen. Uit angst voor een torenhoge energierekening zitten families in woonkamers te bibberen in huiskamertemperaturen van 15 graden. Met een deken op een bank zitten is geen luxe meer, maar voor vele gezinnen en ouderen een bittere noodzaak geworden.

Enkele jaren terug besloot de Nederlandse regering om ‘van het gas af te gaan’, zonder dat Nederland een volwaardig energieopwekkings- en verwarmingssysteem heeft dat dit gas kan vervangen. Hiermee werd Nederland dus afhankelijk van het buitenland en de grillen van de internationale energiemarkten. Door de oorlog in Oekraïne, de boycot van Europa van Russische energie, wat nu voor een meerprijs via India en Turkije alsnog wordt geïmporteerd en de torenhoge inflatie zijn de energielasten door het dak gegaan. Het door het rijk ingestelde prijsplafond geldt vaak niet voor mensen in sociale huurwoningen vanwege de blokverwarming. Maar nu al is duidelijk, dat ook dit prijsplafond geen lang leven beschoren zal blijven; aan het eind van dit jaar wordt het prijsplafond afgeschaft.

Elektriciteit die je niet gebruikt, hoef je ook niet te betalen. De energieklussers kunnen hierbij de helpende hand bieden om heel snel het energieverbruik te verlagen voor het verminderen van de lasten van kwetsbare doelgroepen in de wijken. Just For You is opgezet in samenwerking met Participe. De ‘energieklussendienst’ begon vorig jaar en is met name bedoeld voor inwoners die er moeite mee hebben om hun energierekeningen te betalen. Lokale jongeren, uit wijken waar energiearmoede relatief veel voorkomt, zijn opgeleid tot energieklusser. Deze jongeren brengen kleine energiebesparende maatregelen aan in de woningen. Maar ze geven ook tips over energiebesparing door aanpassing van het gedrag.

Dat kunnen heel basale tips zijn, zoals het licht uitdoen in een kamer, wanneer niemand in die kamer aanwezig is. Maar ook opladers uit het stopcontact halen, wanneer de mobiel opgeladen is. Of het plaatsen van radiatorfolie (zilverpapier werkt ook) tussen de radiatoren en de buitenmuren. Op die manier wordt met de warmte van de radiator niet de buitenmuur, maar juist het huis zelf beter verwarmd.

De jonge energieklussers helpen hun wijkbewoners dus om het energieverbruik te verlagen en de woningen te verduurzamen. Het voordeel hiervan is ook, dat er geen ‘expert van buiten’ langs komt, maar dat de inwoners kunnen praten met ‘één van ons’. Dat moet de drempel verlagen om de adviezen ook op te volgen. Succesvolle resultaten zijn hier al eerder mee behaald in de Schilderswijk in Den Haag. Just For You begon hier in 2019 met het inzetten van lokale jongeren voor het geven van energiebesparingstips.

Negen jongeren, woonachtig in bepaalde wijken in Boskoop en Alphen aan den Rijn hebben inmiddels een opleiding tot energieklusser afgerond. Alphen Noord, bijvoorbeeld, kent een hoog percentage energiearme huishoudens, blijkt uit onderzoek van TNO. De jongeren zijn tussen de 17 en 21 jaar en voeren hun werk heel enthousiast uit. De jongeren komen achter de voordeur bij mensen die normaal de deur gesloten houden en die de gemeente niet/nauwelijks bereikt met andere energiebespaaraanpakken.

Vorig jaar hielpen deze jongeren in Boskoop maar liefst 250 huishoudens met het aanbrengen van kleine energiebesparende maatregelen, zoals tochtstrips en radiatorfolie. Volgens het gemeentebestuur wordt met deze aanpak twee vliegen in één klap geslagen. Niet alleen helpen de jongeren anderen, ook hebben zij een zinvolle maatschappelijke taak, die ze kunnen uitvoeren.
“Omdat juist zij in hun eigen omgeving energiehulp weten te bieden aan inwoners die vaak moeilijk bereikbaar zijn. Dit levert ook een positieve bijdrage aan hun eigen zingeving en persoonlijke en professionele ontwikkeling.” Gehoopt wordt, dat deze jongeren zelf zó geïnspireerd worden door het project, dat ze later zelf ook werkzaam worden in de energietransitiesector.

Als er nog meer jongeren zijn, die het wel zien zitten om opgeleid te worden tot energieklusser, dan kunnen ze zich aanmelden bij Participe.