Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.300, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 september 2008

Lekker modderen bij Poldercross

WARMOND – Maar liefst 498 volwassenen en kinderen waren afgekomen op het enige evenement van het jaar waarop het ongegeneerd geoorloofd is om moddervies te worden: de 15de editie van de Warmondse Poldercross of: baggerrace. En de vele bezoekers die zich bij de moddersloten verdrongen om maar niets te missen van de in het water plonzende atleten, kregen ook waar voor hun geld. De toeschouwers op de eerste rij werden bedolven onder de vele modderspetters die meters ver de lucht in vlogen.

Het evenement begon met de jongeren onder 14 jaar en de rode lantaarndrager was Guus van der Slot (10). Totaal bemodderd werd hij opgevangen door zijn vrienden Timo en Stijn Does, die zojuist ook hadden meegedaan. Guus vond het een geweldig evenement: ‘Het is heel leuk mee te doen en absoluut niet zwaar.’ Ook Timo en Stijn vonden het heerlijk om in de sloten te springen, zo laten ze weten. Terwijl de jeugd naar de douches loopt, staan de volwassenen al klaar bij de start.

Tim, Natalie en Janneke kennen elkaar van het uitgaan en besloten spontaan mee te doen: ‘Ik vind het fijn om in de modder te spelen’, zo legt Tim uit. Tot de kandidaten die voor de winst gaan horen Henrie de Bruin en Frank van Wieringen. De laatste vertelt zijn geheim om zo hoog mogelijk te komen in de eindstand: ‘Je moet zo ver mogelijk springen en blijven doorlopen in de sloot. Smeer jezelf bovendien in met uienvet, want dan stink je achteraf niet zo.’

Jan Fokke Oosterhof is helemaal uit Nijmegen gekomen om de Poldercross mee te maken: ‘Dit is de leukste loop die er is. Ik heb twee maal de 9de plaats behaald. Mijn favoriet voor dit jaar is Royce Kortekaas: die springt gewoon over de sloten heen.’ Oosterhof’s tip: ‘Draag heel lichte schoentjes waar geen modder in komt en snoer ze heel strak vast tot het bloed er bijna uitkomt.’ Iets verderop staat Sandra Schaap: ‘Ik heb nog nooit meegedaan en heb geen idee wat ik kan verwachten. Wat ik moet doen voor een hoge klassering? Zo ver mogelijk springen en er een goed zwemtempo inhouden, neem ik aan.’
Na een wachttijd van 15 minuten, waarbij de speaker de ene na de andere ongetwijfeld uiterst belangrijke mededeling liet weten en de renners erachter kwamen dat hun warming-up weinig zin meer had, klonk dan eindelijk het startschot. De honderden deelnemers renden om het hardst richting de eerste sloot en veranderden prompt in moddermannen en –vrouwen. Het publiek dat langs de gehele route opgesteld stond vond het prachtig: het was weer een geslaagde poldercross.