Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 november 2022

Initiatief voor tweede Islamitische school in Alphen aan den Rijn

Kan Alphen aan den Rijn over enkele jaren een nieuwe basisschool verwelkomen, waarbij het onderwijs gebaseerd is op de Islamitische leer? Wel als het aan initiatiefnemer Mimoun El Hannay ligt.

El Hannay vertegenwoordigt de Stichting Islamitische School Rijnland en deze organisatie is bezig om honderd handtekeningen te verzamelen als steunbetuiging voor de realisatie van een nieuwe Islamitische basisschool. Inmiddels zijn er al zo’n vijftig handtekeningen gerealiseerd. Niet iedereen is echter blij met dit initiatief. De Stichting Islamitische Scholen Rijn en Gouwe vindt een extra Islamitische school niet nodig. “We zijn al met de gemeente Alphen in gesprek over de uitbreiding van onze school”, laat bestuurder Saïd Boukayouh weten.

Eerder liet El Hannay aan het AD weten, waarom hij en anderen een nieuwe Islamitische basisschool willen opzetten. “Heel veel ouders van jonge kinderen brengen hun kroost liever naar een Islamitische basisschool. Maar dat kan niet. Er is maar één school in Alphen en die kampt al jaren met lange wachtlijsten”, zo liet El Hannay optekenen. Hij doelt met deze woorden op basisschool An Noer, die in 2004 is opgericht en onlangs het certificaat ‘goed’ heeft ontvangen van de onderwijsinspectie. En dat is een ware prestatie voor deze school met zo’n 300 leerlingen; niet veel basisscholen ontvangen namelijk deze eer.

Vijf jaar geleden kwam basisschool An Noer nog in het nieuws vanwege de toenmalige directeur, die van ontucht werd verdacht met een 13-jarige meisje. Het zorgde voor veel onrust. Maar hoe anders is de situatie nu; zo’n tachtig kinderen staan op de wachtlijst. Voor El Hannay is het duidelijk, zo gaf hij eerder aan in het AD: “In Alphen en omgeving zijn meer dan zestig basisscholen, maar slechts één daarvan is islamitisch. We willen ouders meer keuze geven. We hopen in de toekomst samen te kunnen werken met die school, maar het kan zijn, dat zij ons als concurrentie zien.”

Boukayouh beaamt, dat hij het niet fijn vindt, dat de naam van de nieuwe ‘Stichting Islamitische School Rijnland’ zo enorm veel lijkt op de al zo’n 20 jaar actieve Stichting Islamitische Scholen Rijn en Gouwe’. “Deze naam zorgt voor veel verwarring”. In de afgelopen twee decennia hebben Boukayouh en zijn collega’s twee scholen opgericht; naast An Noer ook Al Qalam in Gouda. Beide scholen bezitten het predikaat ‘goed’ van de onderwijsinspectie.

Echt gelukkig is Boukayouh niet met de plannen voor een tweede Islamitische basisschool in Alphen aan den Rijn. “We zijn er zwaar door overvallen. Ze noemen ons wel op hun website. Maar er is totaal geen contact gezocht met ons. Als mensen geen samenwerking zoeken, wat moeten we dan? Waarom bellen ze ons niet tot op de dag van vandaag?” Denkt u dat de andere stichting wil profiteren van de goede naam van uw stichting? “Jazeker. Ze gebruiken onze naam te pas en te onpas. Ze moeten aangeven dat het een aparte stichting is. Die naam die gekozen is kan tot misverstand leiden.” Tot een rechtzaak zal dat echter niet leiden. “We ondernemen geen actie. Daarvoor is (de naam van, red.) onze school te sterk.”

Over de plannen voor een extra Islamitische basisschool in Alphen aan den Rijn is Boukayouh duidelijk: “We vinden een nieuwe basisschool niet nodig. We zijn zelf in gesprek met de gemeente over uitbreiding van de school. Daar is geen nieuwe stichting voor nodig.”