Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 februari 2007

Muziekverenigingen onderbelicht in conceptnota 'Zicht op cultuur'

Lisse – Tijdens de raadsvergadering van 25 januari lieten de raadsleden hun ongenoegen uiten over een onderdeel van de nota ‘Zicht op cultuur’. Ze hadden er grote problemen mee dat er welhaast niets gedaan wordt voor de lokale muziekuitingen. Wethouder De Roon (D66) trekt zich deze kritiek aan en zal de nota aanpassen.

Joep Derksen

Levien de Braal (D66) deed een eerste voorzet: ‘De muziekverenigingen passen niet zo goed in de voorgestelde projecten. We willen dat voor hen extra ruimte geschapen wordt. Laat het college meer aandacht aan hen besteden, zodat deze verenigingen de helpende hand geboden kan worden.’ Bert van Santen (SGP/ChristenUnie) vult aan: ‘De nota is vrij eenzijdig opgezet en er wordt veel gesproken over beeldende kunst, maar niets over muziek.

Ook Joke Vermeulen van het CDA viel verbaal over De Roon heen: ‘We missen in de nota opmerkingen over hoe samen muziek te maken, samen te zingen in een koor of samen te componeren. Muziek behoort immers, evenals andere soorten van cultuur, thuis in de cultuurnota. Bij de workshopavond die plaatsvond ter voorbereiding van deze nota werd de muziek wel heel duidelijk genoemd. Ik was dan ook erg teleurgesteld dat ik er naast de kunst en beeldende kunst niets van in de nota terugvond.’

De Roon verweerde zich: ‘Inderdaad worden muziek en podiumkunst niet expliciet in de nota genoemd, maar muziekverenigingen en podiumverenigingen kunnen wel hun eigen initiatieven indienen.’ Maar hij streek met zijn hand over het hart: ‘Ik wil in een volgend voorstel expliciet aandacht geven aan de muziek.’

Daphne van der Zwet van Nieuw Lisse gaf daarnaast ook aan: ‘We missen een communicatieparagraaf: neem ook ideeën van burgers op en koppel het cultuurbeleid aan het wijkbeheer, zodat de mensen kunnen helpen initiatieven uit te voeren.’ De Roon kon zich helemaal vinden in dit voorstel. In februari zal hij naar de raad terugkomen met een uitwerking van de voorstellen.