Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 mei 2007

Boek belicht 350 jaar Haarlemmertrekvaart

"De intercity van de gouden eeuw"

Lisse – “Het is een boek van hoog niveau”, waren de woorden van de Commissaris van de Koningin voor Zuid-Holland, Jan Franssen, over de publicatie ‘Blauwe ader van de Bollenstreek’, dat ter ere van het 350-jarig bestaan van de Haarlemmertrekvaart – Leidsevaart was uitgebracht. Het eerste exemplaar werd aan hem overhandigd in Museum De Zwarte Tulp bij de opening van de expositie die dezelfde naam draagt als het boek. Vol interesse bladerde Franssen door het boek en bewonderde de geschreven teksten en de 200 kleurrijke foto’s en beelden.

door Joep Derksen

Meer dan 100 mensen kwamen op de opening van de expositie af; een overweldigende belangstelling, zo vond ook Arie Breure, voorzitter van het museum. “Het is een eer om een tentoonstelling te mogen huisvesten over deze belangrijkste economische ader van de regio.” Andries Baksteen, directeur van het Erfgoedhuis vulde aan: Hoewel de woorden trekvaart en trekschuit geen cultuurhistorische, maar wel nostalgische gevoelens oproept, was deze wijze van vervoer een voorbeeld van eersteklas infrastructuur: de intercity van de gouden eeuw. Doel van deze tentoonstelling is om de trekvaart en haar potentieel zichtbaar te maken bij de lokale en regionale bestuurders. Zij moeten het ecologische en toeristische potentieel onderkennen van de vaart.”

Twee van de auteurs van het boek, Marca Bultink en Carly Misset, spraken hun dank uit voor de vele bijdragen van de vrijwilligers aan de ‘Blauwe ader van de Bollenstreek’. Misset roemde op haar beurt ook de samenwerking tussen vakhistorici en vrijetijdshistorici: ‘Ik noem hen geen amateurhistorici, want de manier waarop zij onderzoek verrichten, is niet amateuristisch te noemen. Het is een zeldzaam goede vorm van samenwerking geweest!”

Tot op de laatste dag was Misset bezig met de voorbereidingen van de tentoonstelling, maar het resultaat mag er dan ook wezen! De teksten, beeldpanelen en historische voorwerpen zijn categorisch ingedeeld en de bezoeker wordt 350 jaar terug in de tijd genomen. Carly: “Zelfs fragmenten van een 17de eeuwse kaart zijn te bewonderen om te zien hoe de omgeving er in die tijd uitzag.”

Vertraging

Met een uur vertraging kwam Franssen bij het museum aan om het boek in ontvangst te nemen en de tentoonstelling met het luiden van een bel te openen. Franssen legde het doel van de expositie en het boek uit: “De Haarlemmertrekvaart is een enorm belangrijke ader geweest voor de streek, ook als je kijkt naar de cultuurhistorische inrichting van dit gebied. Ze wisten indertijd ook van wanten, want de hele vaart werd voor 137.000 Gulden aangelegd en de kosten voor het voltooien van zeven kilometer snelweg (A4-Midden Delfland) bedragen nu al 700 miljoen euro!”

Franssen onderkende het belang van de trekvaart als toeristische trekpleister: “We moeten de duinen en stranden opwaarderen. De Oost-Europese landen hebben hun grenzen geopend en ze zijn qua toerisme geweldig in ontwikkeling. Het boek heb ik van tevoren mogen inkijken en ik heb genoten van het prachtige historische materiaal. Mijn hoop is ook dat veel mensen op deze tentoonstelling afkomen.” Loco-burgemeester van Lisse Adri de Roon kreeg het tweede exemplaar van het boek uitgereikt. Ook hij was zeer content: “Dit is een kwalitatief goed boek met mooie illustraties. Ik ga het zeker lezen!”