Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 mei 2007

Jarig Cultuur Verheft trakteert

Voorhout – Cultuur Verheft bestaat dit jaar 60 jaar en gaat het jubileum groots vieren met het thema: “Wie jarig is trakteert”. De Voorhoutse bevolking kan zich instellen op verschillende voorstellingen en een jubileum weekend “met een spectaculaire afsluiting”. Chris Tetteroo, al 23 jaar voorzitter van Cultuur Verheft, vertelt over ‘zijn’ vereniging en de activiteiten die dit jaar gaan plaatsvinden.

door Joep Derksen

Tetteroo: “In de loop der jaren is Cultuur Verheft aardig wat veranderd, zeker als je kijkt naar de soort activiteiten. We hebben een breder pakket aan voorstellingen en een verhoogd spelniveau bereikt. Vroeger waren we toch een beetje een gesloten club met twee keer per jaar een uitvoering. Tegenwoordig staan we echter middenin het dorp, waarbij we activiteiten opzetten voor kinderen en ouders. Dit doen we dankzij de theatergroep en de poppenkastdivisie, waarmee we optreden op basisscholen, bij de opening van winkels en tijdens jubilea. Vergeet ook de Sinterklaascentrale niet, waarmee we de goedheiligman een handje helpen!”

Donateurs
De voorzitter vervolgt: “We zijn niet zo’n grote vereniging, maar hebben wel 30 spelende acteurs en 20 leden dit op alle mogelijke gebieden actief zijn. Daarnaast steunen 650 donateurs ons met hun jaarlijkse bijdrage van 6 euro en hierdoor zijn we niet afhankelijk van gemeentelijke subsidies. Onze contributie is zo laag omdat we ook toegankelijk willen zijn voor mensen met minder geld en oudere mensen.”

Al jaren oefent en speelt Cultuur Verheft op het podium in “Het Wapen van Voorhout” en incidenteel in de kantine van voetbalvereniging Foreholte. Lang was er sprake van dat de toneelvereniging een nieuw onderdak zou vinden in het nieuwbouwproject Herenstaete, maar Cultuur Verheft heeft zich hieruit teruggetrokken, zo maakt Tetteroo bekend: “De aangeboden accommodatie komt niet tegemoet aan onze wensen en is naar onze maatstaven niet logisch ingedeeld. Daarnaast verwachten wij dat het gebruik van deze accommodatie op termijn een onverantwoorde aanslag doet op onze financiële middelen. De huur is gewoon te hoog, er zal geen vast toneel in de zaal komen en de kleed en opslagruimtes worden kleiner dan we nu hebben. Ik ben blij dat we weer in gesprek zijn met het Wapen en naar verwachting kunnen we de komende jaren op deze locatie weer verder met onze voorstellingen.”

Tetteroo is teleurgesteld over de manier waarop de gemeente het project @hok heeft aangepakt: “Natuurlijk moeten we ook de hand in eigen boezem steken, maar het is een enorme misser van de gemeente dat niet meer verenigingen zoals St. Cecilia en Cultuur Verheft gebruik konden maken van elkaars ruimten. Ik vind het een enorme blunder dat de gemeente daar niet over nagedacht heeft. Met een klein stukje extra aanbouw hadden we ook in Voorhout een goede culturele accommodatie kunnen hebben, net als in Sassenheim en Warmond. Dit is echt een gemiste kans.’

De voorzitter heeft nog een paar hartenwensen: “Een thuisbasis in het Wapen van Voorhout om te repeteren en uit te voeren, zie ik helemaal zitten. Ook hoop ik dat we jongere mensen nog meer kunnen interesseren in het toneelgebeuren en alles wat daaromheen speelt. Daarnaast ben ik een groot voorstander van positieve samenwerking tussen alle verenigingen in het Teylinger gebeuren en hoop ik dat we als verenigingen ook bij elkaar’s locaties uitvoeringen kunnen geven. Hiermee bedoel ik dus mee dat verenigingen uit Sassenheim en Warmond naar Voorhout komen met hun voorstellingen en dat wij in ‘t Onderdak en het Trefpunt kunnen optreden. Zo’n samenwerking zou een hele stap vooruit zijn!”

Er is altijd ruimte voor vrijwilligers en mensen die zich willen bezighouden met acteren en alles daar omheen. Geïnteresseerden krijgen de gelegenheid om een cursus voor grime en regie te volgen. Voor meer informatie:
www.cultuurverheft.nl.