Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 mei 2007

"We zijn blij dat we er zijn!”

Tulpenrallye weer slijtageslag voor mens en machine
Noordwijk – De 54ste editie van de Tulpenrallye was weer een enorm succes. Van de 189 deelnemers haalden 177 auto’s de eindstreep. Onder hen waren alle vijf deelnemers uit Noordwijk.

door Joep Derksen

Een van de zes organisatoren is Frank Pauli. Hij vertelt: “Het was een prima Tulpenrallye, de deelnemers waren enthousiast, het weer was prima en de competitie spannend. Voor zover ik weet zijn er geen bekeuringen voor snelheidsovertredingen geweest. In zes dagen tijd zijn de deelnemers door Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Luxemburg, België en Nederland gereden. De route van dit jaar ging vaak dwars door de bergen, die zonder navigatiesysteem moest worden afgelegd. Volgend jaar organiseren we de tulpenrallye voor de 55ste keer en ik kan nu al zeggen dat dit een speciale editie wordt.”

Zonder uitzondering waren alle deelnemers blij om de eindstreep in Noordwijk bereikt te hebben. Henk Dibbets (racenummer 163): “Het is een hele prestatie dat we de streep gehaald hebben. De Franse alpen waren spectaculair!” Lidy van der Knoop (169): “Super, hartstikke leuk, het was een spannende competitie en iedereen deed verschrikkelijk zijn best. We deden voor de eerste keer mee en het was reuzeleuk!”

Stressy
De Noordwijkse broers Joep en Jan Alkemade kwamen met hun BMW 1600 ti (bouwjaar 1968) over de finish. “We hebben 9.999 bochten gedraaid en de laatste bocht daar gaat naar de parkeergarage. De auto leeft nog en wij leven nog! Of we volgend jaar weer meedoen? Jan wel, maar zelf twijfel ik nog. Het was wel zwaar en zes dagen lang een stressy leven. Ik moet daar nog even over nadenken”, vertelde Joep.

Bestuurster Antonyke Humme en navigator Hermine Vlas vormden het eerste geheel vrouwelijk team in de historie van de Tulpenrallye dat een dagprijs in de wacht sleepte. Hermine: ‘Dat was ons hoogtepunt en we ontvingen een tulpje dat in glas was gegoten. De mannen vonden het wel leuk, maar we hebben onze doelstellingen daarna opgeschroefd. Voor de start wilden we alleen maar de finish bereiken, daarna de top tien halen en tot onze verrassing wonnen we de dagprijs. Maar in 2008 willen we meer!”

Noordwijkers Nico van Dord en Gerard van Stijn (racenummer 25) reden hun auto op het finishpodium en prompt viel de uitlaat eraf. Geen seconde te vroeg. Nico: “Die uitlaat hadden we al provisorisch met ijzerdraadjes vastgeknoopt, maar we hebben het gehaald en dat is een fantastisch gevoel!”

Kritiek
De in Noordwijk geboren Pieter Oostdam en Mike Beuk bereikten de finish in hun Jaguar E=Type FHC (uit 1965). “Het was een leuke ervaring, met name de speciale testen die uitgevoerd moesten worden. Onze beste dagklassering was een vijfde plek en we zijn overall rond de 32ste plaats geeindigd. Volgend jaar doen we zeker weer mee!” Over de kritiek van milieuvoorvechters zegt Pieter: “Ik heb eens uitgerekend dat de deelnemers 50 liter per dag verbruiken. Als je dat vermenigvuldigd met 200, zit je op 10.000 liter per dag. Een vliegtuig dat van Schiphol naar Amerika vliegt, verbruikt 1.000 liter per uur. Alles is dus relatief, maar ik vind dat de Tulpenrallye moet blijven.”

Dries Jetten (71 jaar) deed als oudste deelnemer voor de 25ste keer mee met de Tulpenrallye. In 1957 begon hij met deze ‘hobby’, dus dit was ook zijn 50-jarig jubileum. “Het is een hele leuke week geweest en ik doe het nu samen met mijn zoon Piet voor de achtste keer. Al bijna 40 jaar rijd ik deze race met dezelfde auto (Opel Kadett Rallye (1969) en ik hoop het nog lang te blijven doen.”

De uitslag van alle deelnemers is te vinden op:
www.tulpenrallye.nl.