Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 mei 2007

Jeugdkerk FreeForever bereikt honderden jongeren

Streek – Leo Kuiper en Vincent Lesger zijn op een missie met hun in 2003 opgerichte Jeugdkerk FreeForever. Al tientallen jaren loopt de belangstelling voor de kerk bij jongeren terug, maar de jeugdkerk weet op iedere eerste zondag van de maand met gemak vele honderden jongeren naar de dienst te laten komen.

door Joep Derksen

Leo (40+) vertelt over het geheim van dit succes om de boodschap van God op een manier te brengen die jongeren aanspreekt. “Jongeren vinden kerkdiensten vaak veel te saai, met orgelmuziek en het moeten zitten in de banken. Bij FreeForever wordt er twee keer een half uur lekkere popmuziek gespeeld door de FreeForever Band, met tussendoor een preek die op de beleving van de jeugd aansluit.”

De manier waarop de laatste tijd over jongeren gepraat wordt, gaat Kuiper soms door merg en been. “Er wordt alleen maar gesproken over hangjongeren en problemen. We hebben als doel om de jongeren in te zetten zodat ze hun talenten en gaven ontwikkelen. Daarnaast willen we de jeugd onderwijzen die niet veel van God weten. We doen het voor God en voor elkaar: het is cool om de jeugdkerk te hebben.”

Vincent (20) zet zich als geen ander in om de jeugdkerk te promoten. Hij heeft zelf een donkere periode ervaren, maar zag op een gegeven moment het Licht. “We zijn op kleine schaal begonnen, maar nu komen er 400 mensen per avond en dan hebben we het over jeugd uit de hele regio van verschillende afkomsten. Niet alleen christelijke jongeren, maar ook gothic, randgroepjongeren, skinheads: een heel gemengd gezelschap.”

Crowdsurfen

“Met een verlicht podium en de rest van het kerkgedeelte vrij donker, is de ruimte zo ingericht dat je de mis anoniem kunt bezoeken, maar je kunt ook meespringen op de muziek, crowdsurfen of lekker uit je dak gaan.”

Leo vervolgt: “De preek wordt door een bijbelleraar van Youth For Christ gedaan. Er wordt geen vakjargon gebruikt, maar gesproken wordt over levensverhalen. Deze expert vertelt over voorbeelden dat de jeugd in aanraking komt met de donkere kant en legt uit dat dit niet de oplossing is.” Over zijn passie voor de Jeugdkerk vertelt hij: “Ik weet dat God bestaat en mijn relatie met Jezus heeft mijn leven veranderd. Ik pak elke mogelijkheid aan om iets moois over Hem te vertellen. Jongeren zijn op zoek naar liefde en een luisterend woord en zijn net als iedereen op zoek naar iets dat een leegte in hun bestaan kan vullen.”

Iedereen is welkom om de dienst te bezoeken, maar het merendeel van de bezoekers bestaat uit kinderen van 12 tot 24 jaar. Leo: “We brengen echt wat anders dan de traditionele kerken, maar veranderen niets aan de inhoud van de boodschap. Alleen wordt de verpakking aangepast aan de praktijk van het leven. Jongeren hebben een heel andere manier van benadering nodig gericht op wat hen beweegt en interesseert. Traditionele kerken hebben dat contact verloren.” Hij verduidelijkt: “We willen zeker niet de traditionele kerk leegplunderen, maar juist de jongeren terugbrengen naar de kerk. En als ze de keus voor Jezus gemaakt hebben, hopen we dat ze zich gaan inzetten voor andere jeugdigen om Jezus te ontvangen.”

Vincent en Leo zijn op een missie: “De bijbel geeft als opdracht: ‘Maak discipelen van alle volkeren’ en wij zijn door God aangeraakt en willen Zijn boodschap doorvertellen. Veel mensen kunnen wel geloven, maar willen niet altijd de consequenties voor het leven aanvaarden.” Gepassioneerd voegt Leo eraan toe: “Wanneer mensen bekeerd zijn op zo’n avond, staan wij ook met natte ogen te kijken! We ervaren levensveranderende momenten voor de jongeren, want het is God die de jongeren aanspreekt en hen de eigen keuzes laat maken.”

De Jeugdkerk FreeForever heeft iedere eerste zondag van de maand, tussen 19:00 en 21:00 uur haar dienst in Sporthal Middelmors aan de Noordwijkersweg te Rijnsburg. Voor meer informatie: www.tkruispunt.nl.