Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 juli 2007

Zondag 12 augustus: Internationale Dag van de Jeugd

“Belangrijk dat er positieve aandacht is voor de jeugd”

LISSE – Klachten over de jeugd van tegenwoordig zijn van alle tijden, lees maar eens de uitspraak gedaan door de filosoof Socrates (in het jaar 469 voor Christus): "De jeugd houdt tegenwoordig van luxe. Ze heeft slechte manieren, veracht alle gezag, heeft geen respect en praat als ze zou moeten werken. Jongeren spreken hun ouders tegen, kletsen in gezelschap, schrokken aan tafel hun eten naar binnen, slaan hun benen over elkaar en tiranniseren hun ouders." Op 12 augustus wordt de internationale Dag van de Jeugd gehouden: een moment om stil te staan bij de volgende generatie, die ons ouderen op allerlei gebieden voorbij lijkt te streven.

Door Joep Derksen

Wanneer jongeren in het nieuws komen, is het bijna altijd negatief. Hangjongeren, reljeugd, vandalisme, vernielingen, aanrandingen: het kan zo gek niet zijn of er lijkt wel een 18-minner bij betrokken te zijn. “Dit is echter een vertekend beeld”, zo legt Jongerenwerker en beheerder van het gebouw Magnifiosi Roel Lubbers (54) uit. “Met het overgrote deel van de jeugd gaat het heel vaak goed. Deze berichten in de media zijn excessen, want de leuke dingen hoor je nooit.”

Terwijl buiten de 11- tot 14-jarigen Robin, Richard, Lesley, Saskia en Rosalie op de skatebaan hun kunsten vertonen, vertelt Lubbers in Magnifiosi wat zijn visie is over de jeugd en hoe hij en zijn collega’s van JeugdOpbouwwerk Lisse (JOL), Marjanne Kreft en Saskia Zuyderduyn, de jongeren ondersteunen. “Zo organiseren we dit jaar voor het eerst allerlei zomeractiviteiten, zoals een skatespeurtocht, voetbaltoernooi, filmmiddagen, een akoestisch festival en een zeskamp.”

Dag van de jeugd

“Van de dag van de jeugd had ik zelf nog niet gehoord en we organiseren op die dag dus geen speciale activiteiten. Wel vind ik deze dag een goede zaak, want het is belangrijk dat er positieve aandacht is voor de jeugd. Ik werk dan ook niet alleen met jongeren, ik werk met mensen!”, zo laat Lubbers enthousiast weten.

Als een aantal jongeren een balletje aan het trappen zijn, worden ze door de omgeving beschouwd als enthousiaste voetballertjes, maar zodra ze even uitrusten, valt de term hangjongeren al snel. “Dat is juist het probleem: mensen oordelen de situatie vanuit hun eigen perspectief, dat onder meer wordt gevormd door wat ze uit allerlei bronnen vernemen. Kijk maar eens naar de hangouderen in winkelcentra. Dat wekt ook wrevel op bij sommigen, wat eigenlijk altijd het geval is zodra mensen waaraan niets verdiend kan worden op een plek rondhangen. En omdat jongeren meer bewegen en door hun kleding of haardracht er wellicht wat agressiever uitzien, vallen zij ook des te meer op.”

De jeugd maakt ook wel eens lawaai, praat luid en is druk, maar heeft dat vaak zelf niet in de gaten. Ze begrijpen dan ook niet de onrust die over hen ontstaat, omdat er maar zelden met de jongeren wordt gepraat. De volwassenen communiceren daarentegen wel volop over de jeugdige generatie. Dat kan echter beter, zo vindt Lubbers: “Wanneer je last van verbale uitspattingen hebt, stap gerust op de jongens en meisjes af: je merkt dan dat het heel aardige kids zijn, die wellicht wat herrie maken, maar zich hier totaal niet bewust van zijn. Als je het fatsoenlijk en rustig communiceert, passen ze zich gerust aan.”

Samenscholingsverbod

Naar aanleiding van klachten over vernielingen door hangjeugd heeft de burgemeester van Lisse, Corrie Langelaar, een samenscholingsverbod ingevoerd in een deel van het winkelcentrum: op en rond het Dekaplein. “Ik heb begrip voor de invoering van dit verbod, maar het schiet zijn doel voorbij”, legt Lubbers uit. “Natuurlijk tref je jongeren met bekeuringen goed, want ze hebben niet veel geld. Maar er wordt veel te snel over hen heen gescheurd, waarbij maatregelen in sneltreinvaart zijn genomen. Vanuit de openbare orde werkt het samenscholingsverbod wel, maar als je geen goede oplossingen aanbiedt, verplaatst de rottigheid zich vanzelf, zodat de samenscholingsverboden zich als een olievlek over de gemeente uitbreiden. In dit verband complimenteer ik de ‘Dekajongeren’ met hun initiatief dat ze samen met Jade Krul hebben genomen om de oude Jongeren Ontmoetings Plek (JOP) weer nieuw leven in te blazen. Hiermee krijgen ze een nieuwe locatie waar ze lekker samen kunnen ontspannen. Als je nu namelijk op vrijdagavond in het winkelcentrum verblijft, zie je zo’n 60 jongeren in groepjes continu heen en weer lopen, zodat ze niet aan het ‘hangen’ zijn.”

Jaloezie

Ontstaan de klachten over de jeugd uit jaloezie? Benijden de oudere generaties de jeugd over de wellicht onbenutte kansen die voor de kids voor het grijpen liggen? “Als ik dit puur op mezelf betrek, merk ik wel dat de jeugd nu veel meer heeft, dan ik had. Wij hadden het thuis niet breed en ik moest hard werken om wat geld te verdienen. Als ik toen had geweten, wat ik nu weet, dan had ik heel andere dingen gedaan in mijn leven. Zo zouden anderen ook kunnen denken, want jongeren zitten strakker in het vel, zijn soepel en hebben alle kansen nog voor zich. Die gedachte kan meespelen in de houding van mensen tegenover jongeren, want als ouderen klagen is dat juist vaak vanwege onbegrip.”

Hoe kan een brug geslagen worden tussen de verschillende generaties? “Daar zijn we al flink mee bezig. Zo hielden we in 2006 een project waarbij jongeren activiteiten van ouderen ondergingen in een bejaardentehuis, zoals biljarten en sjoelen. De ultrasenioren gingen van hun kant een eindje weg drummen. Dit kweekt heel veel begrip naar beide kanten toe. Ook zijn we op dit moment met het SWOL (Stichting Welzijn Ouderen Lisse, red.) in gesprek om enkele jongeren te laten inzetten bij het helpen met het omgaan met computers. Het SWOL biedt computerles aan, maar wanneer mensen thuis achter hun eigen computer zitten, zijn de knopjes soms net iets anders, waardoor ze niet durven te oefenen. De jeugd die opgroeit in het digitale tijdperk kan hier uitstekende diensten verlenen. Juist door de jongeren deze persoonlijke hulp te bieden, wordt begrip voor elkaar gekweekt.”

Lubbers lacht: “Als ik Minister Rouvoet zie jumpstylen, dan is dat ook een brug die geslagen wordt richting jeugd. Maar je kunt het ook overdrijven: ex-LPF-minister Nawijn die een karikatuur maakt van zichzelf met zijn jumpstylesingle, slaat volledig de plank mis.” Hij besluit: “Wat ik jongeren het allerliefste gun is dat ze de wijsheid krijgen van iemand die 20 jaar ouder is. Dat zal het leven voor hen een stuk gemakkelijker maken. Ze uiten zich soms over dingen waarvan ze wel de klok hebben horen luiden, maar waarbij ze geen idee hebben waar de klepel is. Een slogan is al snel geuit, maar aan de achterliggende gevoelens bij oudere generaties wordt niet gedacht.”