Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 september 2007

Burgemeester kampt met kater

“Bij politielinie geldt: wegwezen!”


VOORHOUT – Burgemeester Sander Schelberg heeft naar aanleiding van de politieactie overleg gevoerd met de Groepschef van de politie Teylingen/Oegstgeest, de heer Faasse. Er is geevalueerd of de politie correct gehandeld heeft en de burgemeester is duidelijk in zijn conclusie: “Ik heb geen aanwijzingen dat de politie niet conform de regels gehandeld heeft.”

door Joep Derksen

Schelberg: “Wat er is gebeurd, is een heel ongelukkige zaak. We hebben geweldige najaarsfeesten gehad en we hadden niet hoeven te verwachten dat dit zou gebeuren. Het is toch een kater na een perfect kermisweekend, veroorzaakt door een uitermate ongelukkige samenloop van omstandigheden.” Hij vertelt over de wijze waarop de situatie ontstaan is: “De politie constateerde dat iemand onwel was geworden en hulpbehoevend was. Zij hebben hem proberen af te schermen tegen het publiek. Iemand wilde het politiecordon doorbreken en bij zijn aanhouding raakte een politieman gewond. In de situatie die daarop volgde hebben de drie politieagenten zich teruggetrokken in het steegje naast Fixet Schulte.”

De burgervader vervolgt: “De situatie was zodanig penibel voor de politiemensen dat extra inzet duidelijk noodzakelijk was: de assistentie van collega’s was nodig, nu er een gewonde politieagent was. Bovendien was er een grote mate van agressieve overmacht aan mensen. In welke vorm dit zich uitte, kan ik niet vertellen, omdat ik er niet bij was. Er was sprake van een hele massa mensen en de agenten voelden zich overrompeld. Wel kan ik vertellen dat een dergelijke situatie voor het eerst was in Voorhout en hopelijk ook voor het laatst .”

Nadat de oproep om assistentie was gevraagd vormden circa twintig agenten aan het einde van de Herenstraat een politielinie. Meerdere getuigen spraken van overmatig politieoptreden en het feit dat de straten schoongezweept werden. Schelberg: “Wanneer een politielinie verschijnt, dan is het devies dat je vooral weg moet wezen. Zwepen is niet aan de orde. Zo’n politielinie is duidelijk zichtbaar en het is zaak om weg te wezen. Er hebben enkele arrestaties plaatsgevonden van mensen die door de politielinie heen wilden breken, maar elk weldenkend mens zorgt ervoor dat hij uit de buurt blijft. Of er klappen zijn gevallen bij mensen die niet snel genoeg voor de politielinie weg liepen kan ik niet zeggen, maar je moet er niet voorlopen, dat is duidelijk.”

Schelberg concludeert: “We gaan dit goed analyseren en kijken wat er fout is gegaan. Het was een kater na een perfect weekend. De organisatie was perfect en hier was puur sprake van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Ik heb geen aanwijzingen dat de politie niet conform de regels gehandeld heeft. Zowel de politiemensen als ikzelf zijn van de hele situatie geschrokken. We hebben in Voorhout een geweldig najaarsfeest gehad en dit had niet gehoeven. Het was een perfect weekend en juist deze kater blijft hangen en niet de herinneringen aan een geweldig feest. Maar ondertussen hebben vele duizenden mensen een grandioos weekend gehad.” En wat gaat er tijdens de najaarsfeesten in 2008 gebeuren? “Volgend jaar hebben we weer een groot feest!”