Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 september 2007

Staande ovatie meesterkoks voor keukenbrigade Latour


Culinaire toppers genieten in Huis ter Duin

NOORDWIJK – De chef-kok Marcel van Lier en zijn team van het restaurant Latour in Grand Hotel Huis ter Duin kregen maandagavond een staande ovatie van de elite van Vlaamse topcuisiniers. Ter gelegenheid van een bijeenkomst van de Vereniging der Discipelen van Auguste Escoffier Benelux werd de topkoks een exclusief tien gangen menu voorgeschoteld. Ook burgemeester Harry Groen genoot van hetgeen hem werd voorgezet en hij complimenteerde Van Lier met de ene superlatief na de andere.

door Joep Derksen

Restaurant Latour is het prestigieuze à la carte restaurant van Grand Hotel Huis ter Duin en trotse bezitter van een Michelinster. De gasten, die allen op het hoogste culinaire niveau opereren, werden verrast met een tien gangen menu. “Het is voor het eerst dat een dergelijk tien gangen menu is opgezet”, informeert commercieel directeur Stephan Stokkermans. “Marcel is wekenlang bezig geweest met de voorbereiding, de combinatie van gerechten en de wijze van de opmaak.” Daniël Lassaut, voorzitter van De Vereniging der Discipelen van Auguste Escoffier Benelux, verwoordde het als volgt: “We hebben gegeten in Le Cirque, hebben genoten van het eten in Vermeer, maar vandaag heeft Marcel een nummer 1 gescoord!” Ook de andere topkoks gebruikten superlatieven: “In een woord: Top!” en “Marcel scoort 12 op 10!”

De Vereniging der Discipelen is een vereniging zonder winstgevend doel, bestaande uit jonge, zelfstandige en leidinggevende meesterkoks en sympathisanten. Het doel is de principes en methodes van Auguste Escoffier te respecteren en toe te passen. Lassaut: “Zoals Escoffier het als zijn plicht achtte om de koks uit zijn tijd een meer sociale manier van werken te geven, publiceerde hij reeds in 1910 een project voor mutuele bijstand, voor het bestrijden van armoede in de keukens. Hij richtte met dat doel feestmaaltijden in België, Frankrijk en Engeland in, waarvan de winst naar de armoedebestrijding ging. De vereniging verdedigt nu de belangen van de meesterkoks en het artisanaal klimaat van ons beroep dat aangetast wordt.”

De koks van Latour deden de beroepsgroep maandag in ieder geval alle eer aan. Niet voor niets is het prestigieuze à la carte restaurant van Huis ter Duin de trotse bezitter van een Michelinster.