Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 juli 2008

“Overheid moet mensen verplichten bepaalde voeding te eten”

Zomerserie: Gesprek op het terras

NOORDWIJK – Vorige week bereikte een persbericht de burelen van de redactie. “Het kabinet begint een grootscheepse campagne om de bevolking te stimuleren om gezonder te gaan eten. Daarin wordt samengewerkt met de voedingsindustrie, winkels, scholen en maatschappelijke organisaties. Minister Klink hoopt met de campagne te bereiken dat Nederland terugkeert in de top-vijf van landen met de hoogste levensverwachting. Klink wil onder meer dat de voedingsindustrie minder zout aan het eten toevoegt en dat mensen meer vis, groente en fruit eten. Gezonder eten brengt de kosten van de gezondheidszorg omlaag en verlaagt ook het jaarlijkse sterftecijfer.” Een gelikt persbericht van de communicatieadviseurs, zoals gewoonlijk, maar veel belangrijker is te weten wat onze wekelijkse terraspanel hier van vindt. De vraag van deze week aan de terrasgenieters bij strandpaviljoen De Zeemeeuw is dan ook: “Hoe gezond eet u?”

Door Joep Derksen

Het was zaterdag 3 juli een stralende dag aan het strand en in tegenstelling tot de woensdag ervoor, toen veel mensen zich met hun hele hebben en houwen moesten veilig stellen tegen de stromende regen die met bakken neerviel, was het de gehele dag een kwestie van puur genieten onder de fonkelende zonnestralen. De heer en mevrouw Geersen bestellen net een cappuccino en een citrusthee en zijn wel in voor een goed gesprek. Dat wil zeggen, mevrouw Geersen dan. Hij zei terwijl hij van de stoel opstond om naar binnen te gaan: “Praat maar met mijn vrouw, die vindt het wel fijn om lang te spreken!”

Kaas

Gelukkig bleek dit ook waar te zijn, want zijn eega beantwoordde de vragen met gretigheid en gaf haar mening over de overheidsbemoeienissen om mensen gezonder te laten eten. “Ik houd wel van gezond eten en vind het noodzakelijk dat de overheid dit aan de mensen vertelt. Stevige mensen komen namelijk op latere leeftijd in de problemen. Zelf houd ik me strikt aan de schijf van vijf en eet veel kaas, salade en volkorenbroden, afgetopt met een goed glas melk.” Kaas? Maar dat staat toch niet meer op de schijf van vijf? “Dat klopt, maar als je het met mate eet, dan is dat gewoon goed voor je. Ik houd me voornamelijk bezig om geen producten te nuttigen die hartklachten veroorzaken. In mijn familie komen namelijk hartpatiënten voor en ik moet opletten om niet zelf in de problemen te komen. Dat wil overigens niet zeggen dat ik m’n wijntje, cola of vruchtensapje laat staan, hoor.”

Terwijl haar man weer aan tafel komt zitten – “Zijn jullie nog niet klaar?” – praat Geersen door: “We wonen in Bunschoten en komen hier regelmatig. Ik ben amateurschilder en door het Schildersfestival ben ik met Noordwijk in aanraking gekomen. Het is een vreselijk gezellig dorpje waar je lekker tot rust kunt komen.” Even terug naar het onderwerp maar: moet de overheid mensen verplichten om bepaalde voeding te eten? “Ja, zeker diegenen die aanleg hebben om dik te worden, moeten op hun gezondheid letten. Dan moet je geen hamburger of een patatje met meer nemen. Ik vind het goed dat de overheid gezond eten stimuleert, want mensen moeten meer bewust worden van wat ze eten. Sommigen weten namelijk helemaal niet dat ze verkeerde voeding eten.”

Ziekten

Een tafeltje verder zit het echtpaar Klaus en Gisela Drinhaus uit het Duitse Düsseldorf. Ook zij hebben geen problemen met een overheid die de burgers informeert over gezonde voeding. “We vinden dat helemaal prima, want de mensen moeten gewoon gezond eten: veel groenten en fruit dus. Op deze manier vermijd je namelijk hartinfarcten en andere ziekten. Overigens moeten de mensen naast het gezonde eten ook nog een beetje aansport doen, ook al ga je maar lekker lopen langs het strand. En hier in Noordwijk is dat helemaal plezierig omdat de lucht zo schoon is.”

Het echtpaar is de vijftig al ruim gepasseerd: denken ze nu anders over hun gezondheid en etensgewoonten dan vroeger? “We letten nu wel meer op wat we eten”, begint Gisela Drinhaus, maar zij wordt onderbroken door haar man: “Jij niet hoor, want jij snackt nog wat raak!” “Hmm, OK, maar fast food eet ik niet meer. Wel veel verse groenten en ik kook ook alles zelf. Behalve dan de gebakken vis en de maatjes hier in Nederland. Die zijn werkelijk waar geweldig: zo’n goede gebakken vis vind je in heel Duitsland niet!” De beide hebben nog een tip voor de lezers: “Wanneer je gezond eet, heb je helemaal geen vitaminepillen nodig.”

Menukaart

Zal de oproep van Minister Klink aan de Nederlandse bevolking om gezonder te eten ook daadwerkelijk helpen? Het echtpaar Drinhaus denkt van niet: “Als een Minister zoiets zegt, helpt het niet. Zeker niet bij die jonge gezinnen die veel fast food eten, terwijl zulke zaken juist heel ongezond zijn. Die gezinnen gaan echt niet zelf meer koken omdat een Minister iets zegt over gezond eten.” Ze hebben een beter idee, zo vinden ze zelf: “In de restaurants moeten meer gezondere zaken op de menukaart komen, net zoals mensen thuis zelf eten. Dus niet alleen die in olie gefrituurde patat of die ongezonde bitterballen die jullie Holländer zo lekker vinden.”