Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 oktober 2008

‘Hoe meer mensen onder een boom staan, hoe langer het duurt voor de kat beneden is’

Zaterdag 4 oktober is dierendag

OEGSTGEEST – Zaterdag 4 oktober is het Dierendag en veel baasjes geven hun hond dan een extra bot of hun cavia een extra hap voer. Voor de mensen van de Dierenambulance is deze dag echter als alle andere dagen: zij zijn volop in de weer om vogels, honden, katten of slangen uit benarde situaties te halen.

Oprichtster Carla van Steenbergen en vrijwilliger Ilonka Siebert vertellen over wat hen en 28 andere vrijwilligers drijft om dag in, dag uit hun leven te geven voor de twee, vier of 1000-potigen. Van Steenbergen heeft de Dierenambulance en Vogelopvang bijna 35 jaar geleden opgezet en helpt sindsdien alle dieren: ‘Van een muis tot een paard’.

Van Steenbergen is een vrouw die de dingen recht voor zijn raap weet te zeggen, zo blijkt al snel in het gesprek. We verzorgen alle dieren die binnenkomen, maar wijzen ook verzoeken af. Bijvoorbeeld als mensen bellen over katten die in een boom zitten. Die komen er zelf altijd wel uit en moeten dus niet uit de boom gehaald worden. Als dat namelijk gebeurt, komen de katten niet op hun pootjes terecht. En bedenk: hoe meer mensen eronder staan, hoe langer het duurt voordat het beestje beneden is.

De Dierenambulance is eigenlijk ontstaan als een uit de hand gelopen hobby. Ze zorgde een keer voor een ziek vogeltje, waarna de politie belde of ze voor een kat wilde zorgen en voor Van Steenbergen het wist, was ze dit werk 24 uur per dag aan het doen. ‘Nu doen we het echter met z’n allen, maar de huidige 30 vrijwilligers zijn te weinig, want we werken in vier dagdelen en dan zeven dagen per week. Niet iedereen is geschikt als vrijwilliger, zo weet Van Steenbergen uit ervaring: ‘Iemand die zegt dat ze meer van dieren houdt dan van mensen is hier niet op zijn plek. Jonge zwanen zijn niet om te knuffelen en je moet gewoon verstandig bezig zijn, anders houd je het hier niet lang vol.’

Over het fenomeen Dierendag: ‘Iedere dag moet het Dierendag zijn, maar afgezien van een extra bot voor de huishond maakt deze dag voor de rest niet veel uit. Siebert: ‘Wel staan we op donderdag bij het asiel om onszelf en het vrijwilligerswerk te promoten. Ik ben nu een jaar vrijwilliger en vindt het heel leuk om met beestjes te werken.’
Voor meer informatie: Dierenambulance, Haarlemmerstraatweg 12, 2343 LB Oegstgeest, T: 071 517 4141, E: davleiden@kpn-officedsl.nl. Ook voor donateurs en vrijwilligers.