Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 november 2008

“20.000 euro is een habbekrats”

Gemengde reacties op besluit gemeente om regiosoap te sponsoren

TEYLINGEN – De 20.000 euro subsidie die de gemeente Telingen geschonken heeft aan TV-West was onderwerp van gesprek tijdens de Voorhoutse stamtafel. In ruil voor dit bedrag worden de gemeente Teylingen en de drie dorpskernen meerdere malen getoond in de 20-delige soap ‘Pauwen en Reigers’. Een meerderheid van de aanwezigen had waardering voor dit initiatief al waren er ook kritische opmerkingen te horen: “Ik schrik hoe gemakkelijk dit soort bedragen worden weggegeven.”

Door Joep Derksen

Het was een ingelast onderwerp, maar de aanwezige stamtafelaars gingen de discussie geanimeerd aan. Volgens traditie worden geen stamtafelaarnamen genoemd bij de geplaatste opmerkingen. Een van hen is regelmatig aanwezig bij politieke partijvergaderingen en kon over de sponsoring melden: “Dit bedrag komt uit het budget voor Toerisme, dus het was al gereserveerd om te gebruiken. De kosten voor een promotiefilmpje bedragen 142.000 euro als het landelijk uitgezonden wordt, dus deze 20.000 euro voor promotiemogelijkheden in een soap is een laag bedrag. In de Twentse dorpjes, waar het verhaal van ‘Van Jonge Leu en Oale Groond’ zich afspeelt, is het aantal toeristische bezoekers vertienvoudigd.”

Een vaste stamtafelaar was niet zo gemakkelijk overtuigd: “De gemeenteraad had het college afgeraden om Teylingen te promoten: alleen de kernen zouden gepromoot worden. Aan die wens wordt dus niet voldaan. Bovendien zijn er nog veel andere mogelijkheden om onze woonplaats te promoten.” Een ander, die bekend staat om zijn kritische houding tegen de gemeente, was opvallend positief: “Die 20.000 euro vind ik prima. Het is maar een habbekrats, als je het vergelijkt met andere bedragen die de gemeente uitgeeft. En als je dan ook nog een aantrekkelijk stukje publiciteit krijgt, heb ik er geen problemen mee.”

Verenigingen

“Als je kijkt hoeveel verenigingen hier in het dorp moeite hebben, om 1.000 euro subsidie te krijgen, dan vind ik die 20.000 euro geen habbekrats”, repliceerde een ander. Ik schrik hoe gemakkelijk dit soort bedragen worden weggegeven, terwijl het veel beter zou zijn om het te gebruiken voor bijvoorbeeld de doorstroming van het verkeer in de Herenstraat.” Een van de aanwezigen concludeerde: “In onze gemeente wonen bijna 40.000 mensen, dus dit bedrag is maar 0,50 euro per persoon. Het gaat erom dat Teylingen op de kaart gezet wordt: niet alleen bij de toeristen, maar ook bij ondernemers en de Provincie. Het promotiepotje is goedgekeurd door de gemeenteraad, dus dan kun je dit bedrag wel besteden aan zo’n soapsponsoring, maar niet aan andere zaken, die niets met de dorpspromotie te maken hebben.”