Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 november 2008

Kindergemeenteraad ingevoerd

LISSE - Klaas Overbeek, raadsadviseur van Teylingen, gaf een presentatie over de kindergemeenteraad van Teylingen tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij & Financiën van woensdag 12 november. Dit fenomeen is al een groot succes in de buurgemeente en de politici overwegen om ook de kinderen in Lisse op deze manier met de politiek in aanraking te laten komen.

Overbeek legde het systeem uit: ‘De kindergemeenteraad is opgezet naar het voorbeeld van Zoeterwoude. Eerst zijn er gastlessen op de scholen, gegeven door de raadsleden zelf. Daarna komen alle klassen naar de raadszaal om te debatteren. De kinderen mogen besluiten over echte projecten en de gemeenteraad heeft daar 2.000 euro voor vrijgesteld. Vervolgens moeten kinderen met elkaar in debat over wat zij het belangrijkste vinden en daar argumenten voor vinden. Vijf kinderen per school worden gekozen om de scholen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Eerst zijn er de kindercommissies en daarna de kindergemeenteraad. De kinderen vertegenwoordigen dan eigenbedachte partijnamen. Kinderen leren zo zelf politieke beslissingen te nemen en daarover verantwoording af te leggen. We brengen de politiek dichter bij de kinderen. De deelname van schoolklassen is gestegen: van 5 in het schooljaar 2007-2008 naar 16 voor dit schooljaar.’
De commissieleden waren allemaal positief over de kindergemeenteraad, door commissielid Marianne Entrop (VVD) verwoordt als: ‘Wanneer kan het in Lisse beginnen?’ Wel had fractievoorzitter Hans Bet (PvdA) bezwaar tegen de wijze van financiering: ‘Er wordt voorgesteld om 5.000 euro structureel beschikbaar te stellen voor het project, maar daar is nu geen dekking voor. Dat is een probleem, omdat we hebben afgesproken dat we geen nieuwe projecten structureel zouden dekken.’ Om dit probleem op te lossen wordt het woordje ‘structureel’ geschrapt uit het voorstel: de PvdA dient hiertoe een amendement in.