Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 maart 2009

Beuken in Boerhaavetuin opgepimpt

Draaiwinden bedreigen plakoksel

VOORHOUT – De meer dan 150 jaar oude beuk achter het Boerhaavehuis kan er sinds vrijdag 6 maart voor de komende jaren weer helemaal tegenaan. Met het in de grond spuiten van 150 kilogram aan organische meststoffen en vier liter aan algenproducten is de goede gezondheid van deze beuk voor de komende acht jaar verzekerd. Ook de beuk voor het Boerhaavehuis werd onder handen genomen, waarbij een aantal takken uit de boom werden gehaald.

Door Joep Derksen

De firma Copijn, sinds vorig jaar onderdeel van de firma Hoek uit Voorhout, kreeg opdracht van de Stichting Het Boerhaavehuis om de beuk achter het pand te beoordelen op haar gezondheid. Medewerker Willem Koot wijst aan: “Die beuk staat in het vrije veld en het gras daar in de buurt is zeer slecht. Of, om preciezer te zijn, door het maaien van het gras worden ook de afgevallen bladeren verwijderd. Hierdoor verdwijnt de eigen natuurlijke bemesting voor de boom zelf. We bemesten deze beuk nu met een voorraadje van een jaar of acht.”

Jan Hordijk, voorzitter van de stichting, en Siebe Stellingwerff Beintema, algemeen directeur van Copijn, bekijken het gebeuren met een tevreden blik in de ogen. Hordijk: “Aan onze begunstigers hebben we een bijdrage gevraagd om de 1.700 euro (ex BTW) aan onkosten te vergoeden. Ook Copijn zelf heeft als sponsoring een deel van de kosten op zich genomen.
Hij vervolgt: “Zie je die beuk die pal voor het Boerhaavehuis staat: hij heeft een plakoksel en zo’n plakoksel is een gevaar voor het pand. Door de enorme hoogbouw van de Agnes kun je in de Boerhaavetuin draaiwinden krijgen en deze tak zou af kunnen breken.” Stellingwerff laat weten: “Op de plek waar de tak tegen de boom aanplakt, kan water blijven staan. Dit kan er voor zorgen dat de tak doorrot en uiteindelijk zal afvallen. Oude bomen hebben onderhoud nodig, waardoor ze veel langer gezond in leven kunnen blijven.” Koot: “Van die meest rechtse tak richting het huis willen we enkele takken verwijderen om meer licht door te laten. We gaan echter niet de hele plakokseltak verwijderen, want dat zou een heel grote wond achter laten bij de boom. Bovendien is dan het hele model uit de boom.”