Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 maart 2009

Boekenweek van start

“Meer traffic in de zoo”

TEYLINGEN – De boekenweek is weer begonnen: van 11 tot 21 maart ligt er een gratis exemplaar van boekenweekgeschenkauteur Tim Krabbé, Een tafel vol vlinders, klaar voor iedere klant die een minimum bedrag besteedt. Twee prominente boekenwinkels laten weten wat de boekenweek voor hen betekent: “Het mag wel een paar dagen korter zijn.”

Door Joep Derksen

Dit jaar is het thema van de Boekenweek: ‘Tjielp tjielp’. Het is duidelijk: in 2009 staan de boeken over dieren centraal. Jos Hoek van Hoek Boek uit Voorhout vertelt over zijn verwachtingen voor dit jaar: “We hebben niet veel extra’s gedaan, maar wel onze etalage ingericht met boeken die gerelateerd zijn aan het boekenweekthema. Het thema ‘Dieren’ is een goed thema, want het is niet gemakkelijk om ieder jaar weer een ander thema te verzinnen. Dat moet de organisatie ‘Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek toch maar weer ieder jaar doen en daar slagen ze ieder jaar weer in.”

Over de boekenweek, die tien dagen duurt, laat Hoek weten: “Officieel duurt het inderdaad anderhalve week, maar het is ieder jaar veel drukker in het eerste deel van de week dan in de laatste paar dagen. Aan zeven dagen Boekenweek heb je eigenlijk wel genoeg. Maar het is wel zo dat de Boekenweek zorgt voor meer traffic in de zoo.”

Boekverkoper J. Smallenburg van Boekhandel Wagner laat over de Boekenweek weten: “Het eerste weekend en de dagen daarna gaat de verkoop prima. Daarna zakt het een beetje in. Normaal hebben we een keur aan activiteiten, zoals het uitnodigen van een schrijver, maar door omstandigheden is het dit jaar een beetje schraaltjes. Wel hebben we een nieuwe etalage gemaakt, zodat het ‘Tjielp tjielp gebeuren’ goed zichtbaar zal zijn. In de winkel hebben we ook een tafel met posters en flyers in die stijl ingericht, maar dat is het tot nog toe wel zo’n beetje.”

Over de boekenverkoop in die week: “In z’n totaliteit gaat deze verkoop zeker omhoog, maar dat hoeft niet per sé te gelden voor boeken die schrijven over het boekenweekonderwerp zelf. We kopen dan ook niet heel ruim in aan boeken over het onderwerp ‘Dieren’, al hebben we wel een nieuw boekje van Midas Dekkers. Ook hebben we dierengedichten en andere boeken over dieren: al met al een aardige collectie.”
Wordt de Boekenweek ook wel eens gebruikt om winkeldochters kwijt te raken? Smallenburg: “Dat ligt aan het onderwerp, maar inderdaad zetten we wel de boeken uit de winkel met ‘Dieren’ als onderwerp bij de boekenweekcollectie. Het thema voor dit jaar is leuk. Enkele van de meest succesvolle boekenweekthema’s van de afgelopen jaren gingen over ‘Religie’ en ‘Frankrijk’.”