Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 juni 2009

Een echte zeilklomp gaat wél rechtdoor

WARMOND – Bijna dertig kinderen deden zaterdag 6 en zondag 7 juni oude tijden herleven en bekwaamden zich in de historische handwerkvaardigheid van het maken van een zeilklomp. Onder de kundige begeleiding van instructeur Thom Veldboom creëerden de kinderen een echt houten zeilbootje uit enkel een klomp, drie houten stokjes en een zeiltje.

Enkele ouders waren er niet zo gerust op dat de kinderen zo’n werk wel zelfstandig konden verrichten. Een van hen sprak Veldboom aan op het feit dat er enkele elektrische zagen open en bloot op de werktafels lagen. ‘Kan de spanning hier even afgehaald worden! Dit is veel te gevaarlijk!’ Veldboom stelde de mensen deels gerust: ‘Maakt u zich geen zorgen, want ik geef deze cursussen al veel vaker en er is nog nooit wat gebeurd.’

Over het zeilklompbouwen laat Veldboom weten: ‘De kinderen kunnen twee types zeilklompen maken: dat kan volgens de maatstaf van de Friese Eenheidsklasse, waarbij bepaalde richtlijnen over het zeiloppervlak en lengte van de mast gelden. Maar ook kunnen de kinderen een eigen variatie van de zeilklomp maken.’ De basis van iedere zeilklomp is dus de houten klomp, al is het niet dezelfde soort klomp als de boeren en tuinders normaliter dragen. Deze klomp is samengesteld uit de buitenste helft van een linkerklomp en de buitenste helft van de rechterklomp. Op deze manier zeilt een zeilklomp namelijk wél rechtdoor.
Twee van de zeilklompmakertjes zijn Bente (8) en Gerben (6). Waarom ze hieraan meedoen? ‘Het lijkt me leuk, want vroeger droeg ik altijd Nijntjeklompen.’ Zondag is er de officiële zeilklompwedstrijd, waarbij gemeenteraadslid Rose Marie Keijzer het startschot lost: maken ze kans op de overwinning? ‘Hmm, ik wil wel winnen, maar het maakt me niet uit als ik verlies.’