Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 juni 2009

Eetbare en energiegevende kunstwerken

BeeldenBoulevard 09 in teken van klimaat

NOORDWIJK – De BeeldenBoulevard 09 aan de Koningin Wilhelmina Boulevard werd zaterdag 6 juni geopend door niemand minder dan Minister Plasterk. Met behulp van een van de kunstwerken, de ‘Statue of Energy’, laadde Plasterk gratis zijn mobiele telefoon op. Hiermee symboliseerde hij gelijk het klimaatthema “9 Meter Plus”, waar de BeeldenBoulevard om draait.

Door Joep Derksen

Tot twee maanden geleden leek door het wegvallen van verschillende sponsors de realisatie van de BeeldenBoulevard nog een utopie. Dankzij de volhardende inzet van Renée Korbee en de steun van de gemeenteraad kon toch de BeeldenBoulevard gerealiseerd worden. Het thema “9 Meter Plus” verwijst naar de ophoging van de Noordwijkse duinen naar minimaal negen meter, die ruim een jaar geleden heeft plaatsgevonden. Met bekende namen uit de kunstwereld, zoals Richard van Drie, Maja en Jurriaan van Hall en Karin van de Walle, worden de kunstmecenassen verrast met verrassende sculpturen en ontwerpen.

Korbee liet in haar openingsspeech weten: “De topkunstenaars uit Nederland hebben hieraan meegewerkt: hier staat de absolute top. Als u hier geweest bent, hoeft u nergens meer beeldenexposities te bekijken. De bezoekers zullen zien dat kunst niet alleen gemaakt hoeft te worden uit steen, brons en hout, maar er kan nog veel meer. Zo staat er tegenover het Gat van Palace en eetbaar kunstwerk met zeekoraal. Het is hartstikke lekker, dus proef een beetje, maar niet teveel.” Ze bood vervolgens de eerste catalogus aan Minister Plasterk.

Frituur

Hij liet weten: “Ik hoorde dat Noordwijk de mooiste badplaats is. Zelf kom ik uit Scheveningen, maar inderdaad is de BeeldenBoulevard een goed middel om te vechten tegen zowel de stijgende zee als de dalende economie. Een badplaats draait om cultuur, natuur en frituur. Maar ik vind het lovenswaardig dat er ook een kunstwerk is waarbij 2.335 basisschoolkinderen van Noordwijk betrokken zijn geweest: ze hebben allemaal een steen opgefleurd en die stenen zijn in een van de kunstwerken geïntegreerd. Hiermee wordt de drempel naar cultuur voor kinderen omlaag gehaald. Ik verwacht dat minimaal 150.000 bezoekers op de BeeldenBoulevard 09 af zullen komen.”

De Minister ging vervolgens samen met burgemeester Harry Groen, Renée Korbee en tientallen belangstellenden naar de “Statue of Energy”, waar hij zijn oplader voor de mobiele telefoon in een van de twee gratis te gebruiken stopcontacten. De energie hiervoor is gewonnen uit windenergie, verkregen door de draaiende molen die door een vuist wordt vastgehouden. De kunstenaar Jurriaan van Hall zei hierover: “Dit werk symboliseert het maken van een vuist voor duurzame energie. We moeten af van onze verslaving aan fossiele brandstoffen.”
De BeeldenBoulevard 09 is tot en met 19 juli gratis te bezichtigen.